Aplikácií na predpoveď počasia je v obchodoch App Store a Google Play neúrekom. Vybrali sme naše obľúbené. Všetky sú dostupné zadarmo, niektoré však ponúkajú aj možnosť odstrániť reklamu za poplatok.

iOS Počasie

Všetky iOS zariadenia ponúkajú jednoduchú aplikáciu s príznačným názvom – Počasie. Tá je veľmi jednoduchá, prehľadná a jednotlivé predpovede sú pomerne presné. Počasie v iOS zariadeniach čerpá dáta zo servera The Weather Channel a pod týmto názvom nájdete aj pridruženú aplikáciu. V prípade, že nechcete nič inštalovať, aplikácia počasie je natívna a v každom iOS zariadení predinštalovaná. Pri jej nastavení stačí zadať lokalitu, o ktorej chcete mať informácie alebo zapnúť lokalizačné služby a aplikácia sa bude riadiť podľa toho, kde sa aktuálne nachádzate. Samozrejmosťou je pridanie a uloženie viacerých lokalít, o ktorých chcete mať kompletný prehľad.

Pre každú lokalitu je dostupná predpoveď počasia na 9 dní dopredu, ale aj hodinový vývin počasia na nasledujúcich 24 hodín. Nechýbajú ani informácie o západe a východe slnka, informácie o daždi, vlhkosti, vetre, pocitovej teplote, zrážkach, tlaku, viditeľnosti a UV indexe. Všetky informácie máte na jednom mieste, v prehľadnom a príjemne ilustrovanom prostredí. Na tejto aplikácii sa nám páči pomerne vysoká presnosť predpovede, jednoduchosť a intuitívne ovládanie. Samozrejmosťou je aj prepojenie s inými natívnymi iOS aplikáciami, ktoré potrebujú informácie o aktuálnom a nadchádzajúcom počasí.

Aplikácia je priamo vstavaná v iOS a preto ju nie je možné stiahnuť. Pokiaľ máte iOS, nájdete ju v menu.

Google počasie

V prípade systému Android ponúka zabudovanú predpoveď počasia prakticky každý výrobca. Počasie je integrované v rámci nadstavby pre operačný systém. Vlastnú predpoveď však ponúka aj Google – stačí zadať do vyhľadávača slovo počasie. Predpoveď sa vám zobrazí v jednom z dvoch dizajnov, pričom ak máte ten novší, Google vám rovno ponúkne možnosť vytvorenia skratky, ktorá sa uloží na vašej domovskej obrazovke. Vďaka tomu získate rýchly prístup k predpovedi počasia aj bez nutnosti inštalovať samostatnú aplikáciu.

Google rovnako ako Apple čerpá informácie zo služby The Weather Channel a vo forme interaktívnej webovej aplikácie prezentuje aktuálnu predpoveď počasia a tiež prehľad na najbližších 10 dní. Máte prehľad o aktuálnej vlhkosti, tlaku, UV indexe a viditeľnosti. Nechýbajú údaje o zrážkach, sile vetra a východe a západe slnka.

Počasie od Googlu je základné a väčšine používateľov postačí. Pokiaľ chcete prepracovanejšie riešenie, vyskúšajte niektorú z nami odporúčaných aplikácií.

Yahoo počasie

Yahoo nie je iba internetový vyhľadávač, ale aj veľmi podarená a funkčná aplikácia, ktorá vám napovie viacero zaujímavých informácií o nadchádzajúcom počasí. Tieto informácie môžu byť z viacerých lokalít, ktoré si manuálne zadáte alebo sa bude aplikácia riadiť podľa vašej aktuálnej polohy. Páči sa nám grafika jednotlivých plôch s uloženými mestami, kde sú aj autentické fotografie z danej lokality. V základe vidíte obrázok, údaj o aktuálnej teplote a najnižšiu/najvyššiu zaznamenanú teplotu v daný deň. Po vytiahnutí plochy nahor získate informácie o hodinovom vývine počasia alebo prístup k predpovedi na 5 alebo 10 dní dopredu. Na 5 dní je to však pravdepodobnejšie, nakoľko predpovedať počasie na 10 dní nemôže byť v súčasnosti presné.

Získané dáta vás budú informovať o pocitovej teplote, vlhkosti, viditeľnosti a UV indexe. Samozrejmosťou je aj predpoveď vývinu zrážok, čas východu/západu slnka, informácie o vetre a fázach mesiaca. Na tejto aplikácii nás zaujala aj satelitná mapa sveta, kde môžete vidieť vývin počasia, resp. pohyby teplého frontu, vetra a oblačnosti. Dodajme, že Yahoo počasie je prepracovaná, ale prehľadná aplikácia, ktorá ponúka množstvo informácií, denné upozornenia (ráno/večer) na vývoj počasia a príjemné prostredie.

Google Play
App Store

iSHMU

Táto aplikácia je dobre známa, ide o informácie z prvej ruky, teda zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Základná verzia je pre iOS zariadenia zadarmo a bežnému používateľovi poskytne dostatok údajov. V prvom rade je to možnosť vybrať si lokalitu, o ktorej chcete mať informácie, pričom je možné niektoré lokality označiť ako obľúbené a budú sa zobrazovať ako prvé. Následne máte k dispozícii štyri plochy s prehľadnými a dobre zrozumiteľnými grafmi. Prvý je meteogram (model ALADIN) s predpoveďou počasia na 3 dni a následne meteogram s predpoveďou na 10 dní. V oboch prípadoch vidíte 2-hodinový, resp. 6-hodinový vývoj teploty, oblačnosti, úhrnu zrážok, tlaku, rýchlosti/nárazu vetra a smeru vetra v 10 metroch nad povrchom, čo je pre bežné použitie najdôležitejšie.

Nasledujúce dva panely zobrazujú Epsgram s rovnakými tabuľkami ako pri meteograme, akurát s predpoveďou do 2 a do 8 dní. Epsgram je meteogram vytvorený z piatich po sebe idúcich predpovedí modelu ALADIN. Každá predpoveď začína v inom čase, ale obdobie platnosti predpovedí je zhodné. K dispozícii je aj platená verzia. Tá ponúka navyše textové predpovede počasia, radarové snímky s vývojom počasia za posledných 5 hodín alebo upozornenia na meteorologické a hydrologické výstrahy. Táto aplikácia je v oboch prípadoch jednoduchá, bez grafických vylepšení, ale ponúka dostatok informácií, čo je podstatné.

Google Play

SHMUapp

SHMUapp je jedna z najlepšie hodnotených aplikácií na predpoveď počasia v obchode Google Play. Je to dané tým, že sa využívajú informácie zo SHMU. Avšak ani to vždy nemusí stačiť, stačí sa pozrieť na hodnotenia aplikácie iSHMU pre iOS.

SHMUapp je však výborne spracovaný nástroj, to treba uznať. Obsahuje informácie z modelu ALADIN, ktoré bežnému používateľovi v rýchlosti veľa nepovedia, ale možnosť pozrieť si ho tu je. Praktickejšie sú informácie o aktuálnom počasí a textovej predpovedi. Aktuálne počasie si pozriete aj na mape Slovenska. Z praktického hľadiska chválime radary a najmä údaje o úhrne zrážok. Na mape Slovenska vidíte všetky okolité stanice a máte teda prehľad, koľko reálne vo vašom okolí prší, resp. pršalo. Aplikácia ponúka aj aktuálne informácie o výstrahách vo vašom regióne a umožňuje používateľom pridávať pozorovania v reálnom čase. Táto funkcia však nie je natoľko využívaná.

SHMUapp odporúčame, pokiaľ vás zaujíma v prvom rade predpoveď počasia na Slovensku. Takto detailne spracované informácie pre Slovensko vám ostatné služby neponúknu.

App Store

Počasie – The Weather Channel

Pokiaľ ste si obľúbili predpoveď počasia na iPhone a migrovali ste na zariadenie s Androidom, rovnakú predpoveď počasia vám poskytne aplikácia Počasie – The Weather Channel. Tá je dostupná pre iOS aj Android, zmysel ju má inštalovať najmä v prípade Androidu.

The Weather Channel má prehľadný dizajn. Môžete vyhľadávať miesta, pre ktoré sa má zobraziť predpoveď počasia alebo nechať aplikáciu pracovať automaticky na základe vašej aktuálnej polohy. K dispozícii sú údaje o hodinovej predpovedi počasia, západe a východe slnka, vlhkosti, tlaku a UV indexe. Na mnohé informácie môžete ťuknúť a získať tak podrobnejšie údaje. Je praktické, že okrem teploty máte hneď prehľad aj o očakávaných zrážkach a sile vetra.

Aplikácia tiež ponúka radar a mapy, informácie o podmienkach na cestách, až 15-dňovú predpoveď, ale aj užitočné informácie pre alergikov. Poradí vám, či môžete ísť lyžovať alebo behať. Na The Weather Channel v prípade Android verzie oceňujeme praktickú notifikáciu, ktorá obsahuje všetky podstatné informácie o aktuálnom počasí a tiež skratky pre prístup k radaru, hodinovej predpovedi a dennom zhrnutí počasia pre aktuálny deň a najbližšie dni.

Google Play
App Store

Morecast

Na túto aplikáciu sme počuli od používateľov chválu. Mala by presne informovať o počasí a upozorňovať aj na blížiace sa búrky. Rozhranie aplikácie je zamerané na zrozumiteľnosť informácií a na úvodnej obrazovke preto obsahuje iba informáciu o aktuálnej teplote a pocitovej teplote. Potiahnutie obrazovky dole však ponúkne komplexnejšie grafy s teplotami počas posledných 24 hodín a ďalšie praktické informácie.

Morecast však poteší najmä zabudovaným radarom, ktorý zobrazuje pohyb mrakov počas posledných 90 minút a obsahuje aj predpoveď na najbližších 30 minút. Vďaka tomu môžete detailne sledovať búrku a predpokladať jej ďalší pohyb. Aplikácia tiež obsahuje 3D model zemegule s informáciami o aktuálnom počasí, avšak pre jej používanie sa treba prihlásiť, resp. vytvoriť profil. Zemeguľa obsahuje predpoveď počasia, teplôt a zrážok na najbližšie dva dni. Ide o efektne spracovanú animáciu a okrem vašej polohy vidíte aj situáciu na celom svete. Funkciu zemegule asi nebudete pravidelne používať na kontrolu počasia vo vašej oblasti, ale je to štýlová zábavka na dlhú chvíľu.

Morecast je bezplatná aplikácia. Zarába však na zobrazovaní reklamy na celú obrazovku, čo môže mnohých používateľov odradiť. K dispozícii je aj prémiová verzia bez reklamy za poplatok 2,99 eura ročne.

Google Play
App Store

Na článku spolupracoval Miroslav Illéš.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit