Na internete je toľko receptov, pomôžeme vám nájsť v nich trochu systematickosti.

Základom je zvoliť zdroj. Na výber máte množstvo stránok, ktoré sa venujú vareniu alebo sčasti zdravej výžive, ak sa ešte dajú tieto oblasti spojiť. Tak ako pri iných stránkach, aj tu môžete natrafiť na rôzne hlúposti a pokusy. Jedlo ako také však nebude tak rizikové, ako rôzne preparáty na zdravú výživu. Pravdepodobne to najhoršie, čo sa môže stať, že vám recept nebude chutiť.

Stránky

Začali sme internetovými stránkami, aby sme zistili, aká je situácia ohľadne varenia na internete. V zásade je tu rozdrobenosť a vy sami si budete musieť nájsť vlastný systém. Tu vám dáme inšpirácie, odkiaľ čerpať recepty alebo námety na či už stravovanie alebo priamo varenie. Nebudeme sa púšťať do odporúčaní, čo máte alebo nemáte, jesť. Váš žalúdok, vaša voľba. Rovnako tak nemá zmysel niekomu odporúčať denný príjem bielkovým a sacharidov bez toho, aby sme o tom človeku niečo vedeli.

My sme pre vás radšej urobili prehľad, kde nájdete inšpiráciu na jedlo a vy sami zvážite, čo z toho bude pre vás prijateľné. Toto vyzerá ako férová ponuka toho, čo sa môžete dozvedieť.

Čo v článku neuprednostňujeme informácie

  • Ako schudnúť
  • Čo by ste mali jesť
  • Rôzne typy diét
  • Hodnotenie receptov a jedál po akejkoľvek stránke

Situácia je taká, že množstvo webových stránok alebo tipov či rôznych sekcií môžu byť súčasťou väčšieho celku. Teda web nemusí mať ako hlavnú tému vyslovene varenie alebo inú formu prípravy jedla. Môže ísť o blog, e-shop, sekcia spravodajského webu atď. Preto aj odkazy v tomto článku povedú na konkrétne stránky, nie hlavný web.

Na webe Apetit nájdete 30 rýchlych receptov na hlavné jedlo. Tu sa nám páčilo hodnotenie z pohľadu náročnosti ako aj odhadovaná doba prípravy. Veľmi pekne spracované návody nájdete aj na webe Lenivá kuchárka. Názov jasne definuje jedlá, ktoré tu nájdete resp. ich čas na prípravu. Odporúčame každému, kto nerád trávi čas prípravou jedál. Okrem hlavných jedál sú tu aj recepty na maškrty.

Lenivá kuchárka

Český web Jíme zdravě (alebo Jeme zdravo) má istú spojitosť so zdravím stravovaním priamo v názve. Inšpirovať sa môžete maškrtami aj hlavnými jedlami či rôznymi polievkami. Výborný je vyhľadávač. Zadajte typ jedla alebo surovinu a filter vyradí zvyšok. Ľahšie sa tak inšpirujete tým, čo si pripraviť.

Na webe Nej recept sú tipy s dôrazom na extra krátku prípravu jedla. Tu nájdete recepty, ktoré vám nezaberú viac ako 15 minút. Na webe Fit recepty nájdete tipy na obedy a večere, ktoré si môžete vyberať aj podľa kalorickej hodnoty a nezaberú veľa času. Malo by ísť o zdravšiu alternatívu voči „bežným“ jedlám.

Fit recepty

Aplikácie

Pre tých z vás, čo chcete mať aplikáciu v mobile alebo tablete je tu webová podoba pretransformovaná do aplikácie s názvom Jeme zdravo, ako v našom tipe na webovú stránku vyššie. Aplikácia sRecepty je síce po anglicky, no pre koho to nie je problém, toto je studnica tipov, čo všetko sa dá pripraviť na jedlo. Recepty sú podľa kategórií, špeciálne zameranie je na tzv. fit recepty.

Ďalšiu z komplexnejšie ladených aplikácií odporúčame Online kuchárku, ktorá má delenie na sekcie, je na vás, či chcete múčnik, grilované jedlá alebo prílohy či bezmäsité jedlá. Aplikácia Tasty na to ide inak a pre niekoho možno praktickejšie. Filtrujte typy jedál, ktoré by ste mohli ukuchtiť na základe surovín.

Postupne sa k nejakému receptu dopracujete. Aplikácia špeciálne zameraná na Ázijské recepty to potvrdzuje svojím názvom. Nájdete tu rýchle recepty zvládnuteľné do 15 minút, tipy na hlavné jedlá aj raňajky.

Nakoniec neopomenieme ani obľúbenú kategóriu a špeciálne Recepty na chudnutie. Už na pohľad je viditeľný iný typ jedál, ako v bežných kuchárskych knihách, tak sa môžete inšpirovať a zvážiť, či bude táto aplikácia pre vás.

Recepty na chudnutie

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.