V júni tohto roka sme informovali o spustení aplikácie Slovensko v mobile. Umožňuje vám prihlásiť sa cez mobil dna portál Slovensko.sk. Zatiaľ sa takto prihlásili ľudia už pol milióna krát.

„Dnes sme dosiahli tento míľnik, čo znamená, že už pol milióna krát občan nemusel vyťahovať čítačku, nemusel vyťahovať občiansky preukaz, aby sa prihlásil na Slovensko.sk alebo tam prebral zásielku ,“ uviedla vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

Aplikácia Slovensko v mobile umožňuje prihlásiť sa občanom a podnikateľom k elektronickým službám štátu jednoducho, len cez mobil, a teda bez čítačky a komplikovaného procesu s elektronickým občianskym preukazom. Práve komplikované prihlasovanie bolo veľkou prekážkou, prečo sa menej technicky zdatní občania vyhýbali využívaniu elektronických služieb štátu a na úrady chodili radšej osobne. Pravda však je, že pomocou mobilu sa len prihlasujete, samotné služby využívate na inom zariadení – napr. na notebooku. Ideálne by bolo mať naozaj aplikáciu Slovensko.sk natívne pripravenú pre mobilný telefón.

V každom prípade vďaka aplikácii Slovensko v mobile máte jednoduchší prístup k viac ako 400 webom a elektronickým službám verejnej správy. Aplikácia tiež obsahuje kalendár s notifikáciami dôležitých dátumov, ako sú termíny daní či odvodov a ďalšie. Vďaka portálu tiež môžete jednoduchšie získať výpis z obchodného registra, či podať žiadosť o zasielanie notifikácie o konci platnosti emisnej a technickej kontroly vozidla. Jednoduchšie je taktiež vybavovanie náhradných cestovných dokladov, v prípade ich straty alebo odcudzenia. Aplikáciu Slovensko v mobile má do dnešného dňa aktivovaných viac ako 40 tisíc používateľov.

Aplikácia Slovensko v mobile sa dá stiahnuť z Obchodu Play či App Store.

Zdroje: svm.slovensko.sk, MIRRI, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.