Využívanie elektrických kolobežiek a bicyklov namiesto áut je bežnou realitou, predovšetkým v aktuálnom období, kedy to má aj ekonomický úžitok.

A my sa preto vôbec nečudujeme, že takmer každý deň je predstavený nejaký nový produkt, pričom to nemusí byť primárne kolobežka. Rovnako tak zažívajú extra veľký „boom“ aj elektrické bicykle. Obe zariadenia vyžadujú nejakú počiatočnú investíciu, no ak ich využívate pravidelne, ta sa vám to môže relatívne rýchlo vrátiť späť. Jedným z najnovších počinov v segmente mestskej e-mobility je hyper kolobežka od spoločnosti Apollo s jednoduchým označením Pro.

Tento model má dva 1200W motory (v oboch kolesách), ktoré dopuje 30Ah batéria v ráme, ktorý je kompletne vyrobený z leteckého hliníku. Táto zostava vás nielen katapultuje z miesta neuveriteľnou silou, ale aj niečo vydrží ­– podľa výrobcu je dojazd na úrovni až 100 km a max. cestovná rýchlosť je obmedzená na 70 km/h. To sú slušné parametre, čo poviete? Okrem toho je dôležité vedieť, že kolobežka odnesie jazda, resp. dvoch s celkovou hmotnosťou až 150 kg.

Kolobežka stojí na širokých 12“ pneumatikách s odolnosťou voči defektu a samozrejmosťou je aj kompletné hydraulické odpruženie a dve vnútorné brzdy („bubnové“) s rekuperačným brzdením. Výhodou môže byť aj to, že samotný základ kolobežky – podstavec – na ktorom jazdec stojí, je dostatočne široký pre pohodlné uloženie nôh.

A to nie je všetko! Tento model má prepracované 360°osvetlenie, vďaka ktorému je jazdec videný a všetko vidí – svetlá sa dajú prispôsobovať podľa potrieb a predstáv v aplikácii, ktorá slúži aj ako prístrojový panel kolobežky – tá totiž nemá žiadny displej. Telefón sa vkladá do integrovaného držiaku s bezdrôtovým nabíjaním. Rovnako tak má tento model rôzne senzory, ktoré sledujú cestu, sofistikovaný systém správy batérie, integrovaný GPS modul atď.

Takto vybavená kolobežka sa nevidí každý deň, pričom aj dobre vyzerá, no zodpovedá tomu aj cena, ktorá sa bude pohybovať okolo 3600 eur. Prvé kusy budú zákazníkom doručené v prvom štvrťroku 2023. Ak si chcete jeden kúsok rezervovať, stačí tak urobiť na stránkach výrobcu za poplatok 20 eur.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE