Tretia generácia bezdrôtových slúchadiel od Applu prináša vynovený dizajn a podporu priestorového zvuku.

Apple AirPods 3. generácie sú výborné slúchadlá a najlepšie AirPody, ktoré Apple doteraz vyrobil (AirPody Pro sú samostatná kategória). Nie je to prekvapením, keďže každá nová generácia by mala priniesť určité zlepšenia. V prípade 3. generácie sú tieto zlepšenia celkovo tri – vynovený dizajn, zlepšená reprodukcia zvuku a podpora priestorového zvuku.

Vynovený dizajn 3. generácie AirPodov je výrazne inšpirovaný slúchadlami AirPods Pro. Osobne sa mi páči a oceňujem kompaktnejšie spracovanie samotných slúchadiel a takisto nové možnosti z hľadiska ich ovládania.

AirPods 3. generácie majú rozmery 30,79 × 18,26 × 19,21 mm a hmotnosť 4,28 gramu. Pre porovnanie, predchádzajúca generácia mala rozmery 40,5 × 16,5 × 18 mm a hmotnosť 4 gramy. Rozdiel v hmotnosti si pravdepodobne neuvedomíte, avšak o 1 cm menšia výška nových slúchadiel je viditeľná na prvý pohľad.

Pozrite si moju videorecenziu na Apple AirPods 3

Ovládajú sa ako AirPody Pro

Nabíjacie puzdro má prakticky identické rozmery – má síce menšiu výšku (46,4 vs. 53,5 mm), avšak je širšie (54,4 vs. 44,3 mm). Bez ohľadu na to, puzdro je dostatočne kompaktné a výborne sa prenáša v malom vrecku nohavíc pri pravom hlavnom vrecku. Mimochodom, vedeli ste, že toto vrecko bolo pôvodne navrhnuté na nosenie hodiniek? Faktom je, že AirPods 3. generácie majú jedno z najlepších puzdier, čo sa optimalizácie jeho veľkosti pre toto vrecko týka.

Nové možnosti ovládania slúchadiel sú identické s ovládaním AirPodov Pro a vychádzajú z veľmi podobného dizajnu. Znamená to, že jedným stlačením spustíte/pozastavíte prehrávanie, resp. prijmete hovor. Dvojitým stlačením slúchadiel preskočíte na ďalšiu skladbu, trojitým stlačením sa vrátite na predchádzajúcu skladbu. Bohužiaľ, hlasitosť slúchadiel nie je možné meniť priamo cez slúchadlá.

V kombinácii s Apple produktami je síce možné aktivovať Siri a zmeniť hlasitosť takýmto spôsobom, avšak nie je to príliš pohodlné. V tejto súvislosti ešte jedna dôležitá poznámka – AirPods môžete používať s ľubovoľnými zariadeniami s Bluetooth konektivitou, avšak ich úplný potenciál využijete iba v kombinácii s Apple produktami. Pokiaľ teda hľadáte slúchadlá iba k Androidu a/alebo Windows počítaču, AirPody si nekupujte. Špecifickým prípadom je používanie Apple Music na Android telefóne.

Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple AirPods 3. generácie

S podporou pre Dolby Atmos

Kľúčové zlepšenie AirPodov spočíva v podpore priestorového zvuku Dolby Atmos. Túto funkciu využijete, pokiaľ slúchadlá spárujete s iPhonom, iPadom, Macom a ďalšími Apple produktami. Dolby Atmos naplno oceníte v Netflixe a v službe Apple Music. Dolby Atmos podporuje aj Tidal a Deezer, avšak tie som počas testovania slúchadiel nepoužíval.

Dolby Atmos netreba bližšie predstavovať. Ide o technológiu priestorového zvuku, ktorý zlepšuje audio zážitok zo sledovania filmov, seriálov a iných videí s podporou tohto zvukového formátu. Čo je však kľúčové spomenúť, Dolby Atmos je k dispozícii aj pre hudbu – pesničky a celé albumy. A musím uznať, že výsledok prekonal moje očakávania.

V minulosti som už experimentoval s priestorovým zvukom a hudbou, avšak túto funkciu som vždy vypínal. Dôvodom bolo generické použitie priestorového zvuku, ktorý nebol optimalizovaný pre konkrétne pesničky a na celkový zážitok mohol mať skôr negatívny dopad.

Dolby Atmos v hudbe však funguje inak. Každá pesnička, ktorá je optimalizovaná pre Dolby Atmos, je špeciálne upravená a využíva až 128 dostupných kanálov, ktoré majú tvorcovia hudby k dispozícii. Pre porovnanie, v prípade stereo formátu, ktorý je dnes považovaný za štandard, sú k dispozícii iba dva kanály.

V praxi to znamená, že pokiaľ je pesnička dobre optimalizovaná pre Dolby Atmos, zážitok z jej počúvania môže byť citeľne lepší v porovnaní so stereo reprodukciou. Je však potrebné, aby ste mali optimálne podmienky na počúvanie hudby, čo v prípade AirPodov 3. generácie znamená, že ste v prostredí s minimálnym okolitým hlukom.

Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple AirPods 3. generácie

Stále bez aktívneho odhlučnenia

Ani nové AirPody totiž neponúkajú funkciu aktívneho odhlučnenia, ktorá je v prípade kôstkových slúchadiel zriedkavá. Huawei FreeBuds 4 ju však ponúkajú a v niektorých prípadoch je užitočná. Samozrejme, z hľadiska odhlučnenia (či už pasívneho alebo aktívneho) sa nedajú kôstkové (AirPods 3) a štupľové (AirPods Pro) slúchadlá porovnávať. Každý z týchto dizajnov má svoje výhody a nevýhody.

Pokiaľ budete AirPody 3. generácie používať v prostredí s minimálnym okolitým hlukom, tak je zážitok z používania slúchadiel prakticky identický s AirPodmi Pro a jedným slovom vynikajúci. Naplno si užijete výbornú reprodukciu zvuku, ktorá je v porovnaní s 2. generáciou lepšia a bohatšia na detaily. AirPody 3. generácie majú dobré podanie basov aj výšok, pričom ich potenciál naplno využijete pri počúvaní hudby vo formáte Dolby Atmos.

Áno, ja viem, opakujem sa. Avšak Dolby Atmos je technológia, ktorá môže po dlhých rokoch konečne posunúť počúvanie hudby na novú úroveň. Stereo reprodukcia je tu s nami už niekoľko desiatok rokov a na jej nástupcu stále čakáme. A ja verím tomu, že práve Dolby Atmos bude predstavovať novú generáciu. Uvidíme o pár rokov.

Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple AirPods 3. generácie

Dolby Atmos je budúcnosť počúvania hudby

Hlavná výhoda počúvania hudby vo formáte Dolby Atmos (samozrejme v kombinácii s kompatibilnými slúchadlami, ako sú AirPods 3) spočíva v jej detailnejšom podaní. Jednotlivé stopy, ako sú vokály a rôzne hudobné nástroje, sú rozmiestnené do samostatných kanálov.

V praxi to znamená, že podanie pesničiek je detailnejšie a pokiaľ hudbu počúvate naozaj pozorne, môžete sa jednoduchšie započúvať do konkrétnych hudobných nástrojov a zároveň vnímať ich umiestnenie v priestore. Je to skvelý zážitok, avšak treba objektívne povedať, že takéto počúvanie je náročnejšie v porovnaní s tým, keď si iba niečo pustíte ako podmaz.

AirPody 3. generácie podporujú v kombinácii s iným Apple zariadením režimy stereo / priestorový zvuk / priestorový zvuk so sledovaním hlavy. Pokiaľ je k dispozícii Dolby Atmos obsah, priestorový zvuk je optimalizovaný. V opačnom prípade sa umelo vytvorí zo stereo stopy – ten však neponúka optimalizáciu jednotlivých stôp pre priestorový zvuk, čo môže v niektorých prípadoch negatívne ovplyvniť zážitok z počúvania.

Osobne som využíval priestorový zvuk pri počúvaní hudby iba v kombinácii s Dolby Atmos obsahom. V službe Apple Music ho nájdete pomerne jednoducho – do vyhľadávania stačí zadať Dolby Atmos a vo výsledkoch sa objaví sekcia Priestorový zvuk na Apple Music s albumami, playlistmi a ďalším obsahom, ktorý je optimalizovaný pre priestorový zvuk.

Pokiaľ si teda kúpite AirPody 3 alebo iné slúchadlá s podporou Dolby Atmos vo svete Applu, odporúčam, aby ste si Apple Music predplatili alebo si aktivovali skúšobné členstvo. Naozaj to stojí za vyskúšanie.

Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple AirPods 3. generácie

Odolnosť IPX4 a výdrž až 6, resp. 30 hodín

Dodám, že režimy priestorový zvuk a priestorový zvuk so sledovaním hlavy sa odlišujú takým spôsobom, že v druhom prípade sa priestorové podanie pesničiek prispôsobuje tomu, ako hýbete hlavou. Môžete ju teda natočiť smerom ku alebo od speváka.

AirPody 3. generácie môžete používať aj v kombinácii s inými zariadeniami a službami. Slúchadlá som používal aj s hodinkami Garmin Venu 2 a v takom prípade je k dispozícii stereo reprodukcia hudby bez možnosti aktivovania virtuálneho priestorového zvuku. Rovnako je tomu aj v prípade Windows počítačov.

A hoci môžete AirPody používať aj na účely telefonovania a videokonferencií, v kombinácii s Windows počítačom ich na hlasové a video hovory neodporúčam – tento nedostatok bude možnože v blízkej budúcnosti odstránený, nakoľko Microsoft testuje vo Windows 11 podporu pre tzv. wideband speech technológiu a tá by mala zlepšiť kvalitu mikrofónov AirPodov v kombinácii s operačným systémom od Microsoftu. Vo svete Apple ekosystému je však kvalita hovorov výborná.

Slúchadlá, ale aj nabíjacie puzdro, disponujú odolnosťou voči vode na úrovni IPX4, čo znamená odolnosť voči potu. So slúchadlami som počas testovania cvičil a behal, v ušiach mi držali dobre a stabilne. Zároveň poskytovali výborný komfort a to aj počas dlhšieho nosenia.

Výdrž batérie dosahuje až 6 hodín na jedno nabitie, resp. 30 hodín v kombinácii s nabíjacím puzdro. To je možné nabíjať bezdrôtovo (k dispozícii je MagSafe kompatibilita) alebo cez Lightning port. Škoda, že k dispozícii nie je aj verzia bez podpory bezdrôtového nabíjania za nižšiu cenu. AirPody 3. generácie sa predávajú za 199 eur.

Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Apple AirPods 3. generácie

Verdikt

AirPody 3. generácie sú výborné slúchadlá. V porovnaní so svojimi predchodcami prinášajú vynovený dizajn, kvalitnejšiu reprodukciu zvuku a najmä podporu priestorového formátu Dolby Atmos. Ten prináša prekvapujúco skvelý zážitok aj pri počúvaní hudby – budete však potrebovať predplatné služby Apple Music.

Nové AirPody má zmysel kupovať aj v takom prípade, že ich nebudete využívať na počúvanie priestorového zvuku. Reprodukcia stereo zvuku je takisto kvalitná. Odporúčam však, aby ste ich používali primárne v kombinácii s Apple zariadením.

Novým AirPodom ťažko niečo vytknúť. Snáď iba to, že hlasitosť nemôžete regulovať priamo cez slúchadlá. Čo sa ďalších prípadných nedostatkov týka, tie sú diskutabilné. Predpokladom je, že si ich budete kupovať k iPhonu, takže nabíjanie cez Lightning port nebude pre vás obmedzením.

A absencia aktívneho odhlučnenia je takisto diskutabilná – konkurencia síce túto funkciu ponúka, avšak v prípade tohto dizajnu slúchadiel ju nepovažujem za nevyhnutnosť. Objektívne treba povedať, že niekedy môže byť užitočná, a to aj napriek tomu, že zďaleka nedosahuje odhlučnenie štupľových slúchadiel. Ale to je dané samotným dizajnom slúchadiel.

Cena: 199 eur

Zapožičal: iStores

  • Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • ✓ vynovený dizajn
  • ✓ výborná kvalita reprodukcie
  • ✓ podpora pre Dolby Atmos
  • ✓ počúvanie Dolby Atmos hudby je skvelým zážitkom
  • ✓ pohodlné nosenie aj počas dlhšej doby
  • ✓ dobrá výdrž batérie
  • ✓ spoľahlivé prepínanie medzi viacerými zariadeniami
  • ✓ odolnosť voči potu, takže sú vhodné aj na cvičenie (platí aj pre puzdro)

Nepáči sa nám

  • ✕ nemožnosť regulovať hlasitosť priamo cez slúchadlá
  • ✕ na audio a video hovory cez Windows počítač ich momentálne neodporúčam (možno sa to v budúcnosti zmení)
  • ✕ nemajú aktívne odhlučnenie
  • ✕ obmedzená ponuka a podpora Dolby Atmos hudby

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit