True Wireless slúchadlá od Huawei ponúkajú otvorený dizajn a aktívne odhlučnenie. Výdrž batérie by však mohla byť lepšia.

Huawei FreeBuds 3, ktoré som testoval pred necelými dvoma rokmi, boli prvé kôstkové True Wireless slúchadlá s aktívnym odhlučnením (ANC). Nový model, FreeBuds 4, posúva tento koncept na ďalšiu úroveň a zároveň ho vďaka nižšej cene približuje širšiemu publiku. Všetky nedostatky predchádzajúcej generácie však Huawei neodstránil.

Huawei vie robiť kvalitné slúchadlá. O tom ma presvedčil už viackrát a najmä jeho posledné modely si zaslúžia pozornosť aj dnes – či už ide o FreeBuds Pro so zatvoreným dizajnom (tzv. štuple) a výborným hybridným odhlučnením zvuku (pasívnym + aktívnym) alebo o cenovo atraktívne Huawei FreeBuds 4i so zatvoreným dizajnom a atraktívnym pomerom cena/kvalita, ktorý patrí medzi najlepšie na trhu v segmente cenovo dostupných slúchadiel.

Huawei FreeBuds 4Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Huawei FreeBuds 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Otvorený dizajn má výhody aj nevýhody

Huawei FreeBuds 4 využívajú otvorený dizajn, ide o tzv. kôstkové slúchadlá. Výhodou tohto dizajnu je, že slúchadlá nevkladáte až do zvukovodu, ako je tomu v prípade štupľov, takže budú pre niektorých používateľov pohodlnejšie na nosenie. Jednoduchšia je tiež komunikácia s okolím, keď máte slúchadlá v ušiach. Stačí pozastaviť prehrávanie hudby a môžete sa rozprávať s iným človekom aj bez toho, aby ste si museli vybrať slúchadlá z uší.

Nevýhoda dizajnu spočíva v odhlučnení. Kôstky majú nulové pasívne odhlučnenie, keďže sa nevkladajú až do zvukovodu. Spoliehať sa môžu teda iba na aktívne odhlučnenie a práve s touto technológiou prišli FreeBuds 3. Treba však upozorniť na to, že aktívne odhlučnenie v prípade týchto slúchadiel fyziku neoklame a nedosahuje úrovne pasívneho odhlučnenia štupľov, neohovoriac o kombinácii pasívneho a aktívneho odhlučnenia.

Bez ohľadu na to, FreeBuds 4 majú kvalitnejšie aktívne odhlučnenie v porovnaní s FreeBuds 3 a v niektorých prípadoch môže byť táto technológia reálnym prínosom. Príkladom je cesta autom alebo autobusom – aktívne odhlučnenie vo FreeBuds 4 dokázalo počas môjho testovania citeľne eliminovať hluk motora vozidla a rozdiel medzi zapnutým a vypnutým odhlučnením bol výrazný. Keď sa však začali moji spolucestujúci v aute rozprávať, musel som zvýšiť hlasitosť slúchadiel, aby som dokázal vnímať detaily hudby, ktorú som počúval.

Huawei FreeBuds 4

Huawei FreeBuds 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Výdrž so zapnutým ANC neohúri

Vyššie uvedený príklad najlepšie definuje prínos a efektivitu aktívneho odhlučnenia slúchadiel FreeBuds 4. V mobilnej aplikácii Huawei AI Life, ktorá je k dispozícii pre Android (ak nemáte v telefóne obchod AppGallery, stiahnite si ju z webu Huawei, TU) aj iOS, si môžete aktívne odhlučnenie zapnúť alebo vypnúť a zvoliť si jeho intenzitu – k dispozícii je všeobecné a útulné odhlučnenie.

V súvislosti s aktívnym odhlučnením treba spomenúť ešte jeden podstatný detail a tým je výdrž batérie. Huawei FreeBuds 4 dosahujú na jedno nabitie výdrž až 4 hodiny, resp. až 2,5 hodiny v prípade zapnutého aktívneho odhlučnenia. Takmer identickú výdrž mali aj FreeBuds 3 a je škoda, že ju Huawei nedokázal medzigeneračne zlepšiť.

Slúchadlá síce ponúkajú rýchle nabíjanie a po vložení do nabíjacieho puzdra sa v priebehu 15 minút nabijú až na 70 %, resp. na 100 % v priebehu cca polhodiny, avšak nabíjať slúchadlá každé dve hodiny pri zapnutom ANC môže byť pre niekoho obmedzujúce najmä v prípade dlhšej cesty. V kombinácii s nabíjacím puzdrom ponúkajú slúchadlá výdrž až 22 hodín na jedno nabitie puzdra.

Huawei AI Life

Huawei AI Life pre iOS (vľavo) a Android (vpravo). Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Spracovanie je prvotriedne

Dizajn a spracovanie slúchadiel FreeBuds 4 sú prvotriedne. Slúchadlá som testoval vo farebnej verzii Silver Frost a táto farba sa mi subjektívne páči. Pôsobí sviežim dojmom v porovnaní s bielou verziou, ktorá je aj vďaka konkurenčným slúchadlám od Applu okukaná. FreeBuds 4 majú v striebornej verzii lesklý povrch, nabíjacie puzdro má matnú povrchovú úpravu. Toto rozhodnutie chválim, v prípade predchádzajúcej generácie som mal puzdro ucapkané, keďže bolo lesklé.

Slúchadlá sú ľahké, majú hmotnosť iba 4,1 gramu. Nabíjacie puzdro je o trošičku kompaktnejšie v porovnaní s FreeBuds 3, jeho hmotnosť je 38 gramov bez slúchadiel. S vyťahovaním slúchadiel z puzdra som nemal problémy a chválim tiež komfort nosenia. FreeBuds 4 je možné nosiť aj počas dlhšej doby a nebudú vám v ušiach prekážať. Oceňujem, že v ušiach držia pevne, takže s nimi môžete cvičiť aj behať a nevypadnú vám.

Nabíjacie puzdro môžete nabíjať iba káblovo pomocou USB-C konektora. Bezdrôtové nabíjanie, ktoré ponúkali FreeBuds 3, nie je v prípade novej generácie k dispozícii. Vzhľadom k cene mi to neprekáža – preferujem nižšiu cenu a to aj na úkor bezdrôtového nabíjania.

Huawei FreeBuds 4

Huawei FreeBuds 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Kvalita reprodukcie zvuku poteší

Nižšia cena v porovnaní s FreeBuds 3 (v dobe ich uvedenia na trh) sa našťastie nepodpísala pod kvalitu reprodukcie zvuku. Tá je výborná a objektívne jej nemám čo vytknúť. FreeBuds 4 využívajú 14,3 mm meniče, pričom zvuk je bohatý na detaily a s dobrou dynamikou. V prednastavenom režime je kladený dôraz na rovnomerné podanie basov aj výšok, avšak v rámci aplikácie Huawei AI Life si môžete zvoliť výraznejšie basy alebo výšky. Osobne som používal slúchadlá v režime extra basov a nemal som pocit, že by boli prebasované.

Pripomienky nemám ani ku kvalite zabudovaných mikrofónov. Vzhľadom k dobrému pohodliu pri nosení sú FreeBuds 4 vhodné na telefonovanie a takisto aj na videohovory a konferenčné hovory cez počítač. Slúchadlá je možné používať s dvoma zariadeniami súbežne, takže ich môžete mať pripojené k telefónu aj počítaču a podľa potreby meniť zdroj zvuku. Huawei AI Life pre Android ponúka správu pripojených zariadení, iOS verzia túto funkciu zatiaľ nemá.

FreeBuds 4 umožňujú samostatné používanie ľavého alebo pravého slúchadla. Takisto majú funkciu rozpoznania nosenia, takže si môžete nastaviť, aby sa automaticky pozastavilo prehrávanie, ak vyberiete niektoré zo slúchadiel z ucha. Oceňujem, že táto funkcia je k dispozícii pre všetky zariadenia – v prípade FreeBuds 3 to fungovalo iba v kombinácii s Huawei telefónom.

Huawei AI Life

Huawei AI Life. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Zlepšené ovládanie pomocou slúchadiel

Kombinácia FreeBuds 4 a Huawei telefón prináša drobnú pridanú hodnotu z hľadiska nižšieho oneskorenia audia a videa pri sledovaní videí, ktoré je v takomto prípade minimálne a tiež z hľadiska optimalizácie a extra nastavení, ak budete chcieť využiť slúchadlá vo funkcii mikrofónu pri zázname videa pomocou smartfónu.

Huawei odstránil niekoľko nedostatkov, ktoré som kritizoval v recenzii na FreeBuds 3. Jedným zo zlepšení je tiež pokročilejšie ovládanie priamo cez slúchadlá. Dvojitým poklepaním na slúchadlo môžete pozastaviť prehrávanie alebo prijať hovor. Dlhým podržaním môžete zapnúť aktívne odhlučnenie alebo odmietnuť hovor a pohybom smerom hore/dolu môžete regulovať hlasitosť slúchadiel. V tomto smere nemám pripomienky.

Dodám, že FreeBuds 4 využívajú procesor Kirin A1 a konektivitu cez Bluetooth 5.2. Sú odolné voči vode a prachu na úrovni IPX4 a podporujú kodeky AAC a SBC. Aktívne odhlučnenie dokáže podľa údajov výrobcu tlmiť hluk až do úrovne 25 dB, ale ako som už spomínal, počas cesty autom dokázala táto funkcia citeľne odhlučniť ruch motora.

Huawei FreeBuds 4

Huawei FreeBuds 4. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Huawei FreeBuds 4 sú kvalitné slúchadlá, ktorých kúpu by som zvážil, ak by som vyberal nové slúchadlá s otvoreným dizajnom a s cenou na úrovni 100 až 150 eur. Oceňujem, že Huawei odstránil viacero nedostatkov, ktoré som kritizoval v recenzii na FreeBuds 3 a to najmä z hľadiska používania slúchadiel v kombinácii so zariadeniami iných značiek. Takisto ma potešilo regulovanie hlasitosti pohybovými gestami.

FreeBuds 4 ponúkajú veľmi dobrú reprodukciu zvuku a nadštandardné aktívne odhlučnenie. Z hľadiska odhlučnenia sa síce otvorený dizajn slúchadiel nemôže rovnať štupľom – fyzika jednoducho nepustí, avšak FreeBuds 4 patria v tomto smere medzi špičku na trhu a v niektorých situáciách je ANC skutočným prínosom. Škoda len slabšej výdrže batérie, ktorá je na dnešné pomery prinajlepšom priemerná.

FreeBuds 4 sa na Slovensku predávajú za 135 eur. Do 22. 8. ich však môžete získať za akciovú cenu 110 eur, čo je atraktívna ponuka, ak chcete slúchadlá s otvoreným dizajnom.

Huawei FreeBuds 4

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Atraktívny pomer cena/výbava
  • Ľahké slúchadlá, ktoré sa pohodlne nosia
  • Spoľahlivo držia v ušiach
  • Možnosť používať pravé alebo ľavé slúchadlo samostatne
  • Veľmi dobrá kvalita reprodukcie zvuku
  • Aktívne odhlučnenie zvuku je v niektorých situáciách prínosom
  • Dajú sa používať s dvoma zariadeniami súbežne

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Funkcia ANC nedosahuje kvality odhlučnenia štupľovitých slúchadiel (je to logické, ale treba na to upozorniť)
  • Na dnešné pomery slabšia výdrž batérie
  • V Google Play je stará verzia aplikácie Huawei AI Life, treba si ju stiahnuť z webu Huawei

Cena: 135 eur, resp. 110 eur do 22. augusta 2021

Zapožičal: Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei FreeBuds Pro: Moje obľúbené slúchadlá (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit