Nová hračka od Apple, teda dlho očakávaný lokalizátor AirTag, zbiera samé pozitívne body po celom svete.  

Je to iba kvôli tomu, že je to produkt spoločnosti Apple? Myslíme si, že aj tento fakt tu zohráva určitú rolu, no v prvom rade je to jeho funkčnosť. Je známe, že Apple predstaví nový produkt až vtedy, keď si je 100% istý jeho kvalitami. Základné informácie o tejto novinke nájdete v našom staršom článku – TU.

Apple AirTag

Apple AirTag

Teraz sa pozrieme na to, ako funguje (vzdialené) vyhľadávanie

Apple AirTag využíva dva hlavné komunikačné protokoly – Bluetooth a čip U1, vďaka čomu je jednoducho párovateľný s inými Apple zariadeniami a rovnako jednoducho lokalizovateľný. Ak ste v bežnom dosahu AirTagu, tak vďaka ultraširokopásmovej technológii môžete využiť možnosť presnej navigácie k tomuto zariadeniu – napr. iPhone vám ukáže presný smer pomocou šípky a rovnako aj vzdialenosť od AirTagu (presné hľadanie podporujú iba tieto zariadenia: iPhone 11, iPhone 11 Pro / Pro Max, iPhone 12 / 12 mini, iPhone 12 Pro / Pro Max).

Nájdem AirTag, resp. vec, v ktorej sa nachádza aj keď bude vzdialený stovky kilometrov?

Áno, aj toto je možné, nakoľko AirTag ponúka veľmi podobnú technológiu ako využíva napr. iPhone, Macbook a pod. AirTag vysiela zabezpečený Bluetooth signál, pričom akékoľvek cudzie zariadenie (využívajúce funkciu Nájsť alebo po starom „Find My iPhone“), ktoré sa dostane do blízkosti vášho lokalizátora, môže tento signál zachytiť a následne nahlási jeho presnú polohu do iCloudu.

Po tomto procese uvidíte polohu vášho lokalizátora na mape v aplikácii Nájsť. To je perfektné riešenie a sme radi, že túto funkciu ponúka aj AirTag. Dodajme, že celý proces je anonymný a zašifrovaný, pričom chráni súkromie všetkých zainteresovaných zariadení. Okrem toho je tento proces veľmi úsporný, takže zbytočne netrápi batériu (tá by mala vydržať až dva roky – v prípade potreby je užívateľom ľahko vymeniteľná).

V režime strateného zariadenia to funguje podobne ako v prípade iných Apple zariadení – ak ho niekto nájde, resp. sa k nemu priblíži s iným Apple zariadením (ako je vyššie uvedené), tak o tom dostanete informáciu, rovnako ako v prípade, že by sa niekto pokúsil o jeho novú registráciu. Okrem toho sa dá AirTag nastaviť aj tak, aby sa prípadnému nálezcovi zobrazili vaše kontaktné údaje – stačí ho priložiť k akémukoľvek smartfónu s podporou NFC.

Apple AirTag

Apple AirTag

Na záver dodajme, že polohu AirTagu vidíte iba vy a dáta z polohy sa do tohoto zariadenia priamo neukladajú. Všetky polohové dáta sa vo všetkých fázach prenosu šifrujú, takže ani v Apple sa nedozvedia o polohe vášho AirTagu.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Apple AirTag: Dlho očakávaný mini lokalizátor je oficiálne predstavený

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE