Druhou novinkou dnešného „Apple Special Event“ je platobná karta z produkcie Apple, ktorá je v prvom rade online službou, ale bude existovať aj v exkluzívnej fyzickej podobe – vyrobená z titánu.

Apple Pay neustále napreduje a aktuálne je táto platobná metóda dostupná v 40 rôznych krajinách po celom svete. Transakcie, ktoré sa pomocou Apple Pay doposiaľ uskutočnili majú hodnotu viac ako 10 biliónov.

Tim Cook na konferencii uviedol, že základom Apple Pay je pohodlie a bezpečnosť, na ktorej si Apple dlhodobo zakladá a stále ju vylepšuje. Ďalej hovoril aj o tom, že nás často obmedzuje množstvo kreditných a debetných kariet, ktoré máme k dispozícii. Následne ukázal spôsob, ako nebiť „obmedzený“ – riešením má byť Apple Card, teda platobná karta, ktorá bude súčasťou aplikácie peňaženka (Wallet), pričom ponúkne maximálnu bezpečnosť, komfort používania, dokonalý prehľad o všetkých transakciách, ale aj denné, týždňové a mesačné podrobné výpisy s presnými lokalitami nákupu, aby ste vedeli, kde ste vaše peniaze minuli.

„Apple Card bude v online podobe fungovať na báze platobnej metódy Apple Pay. V zásade ide o bežnú kreditnú kartu, z ktorej budete čerpať peniaze. Tie vám Apple raz mesačne spočíta a pošle vám faktúru. pričom budete úplne presne vedieť, kedy, kde, o koľkej a načo ste dané peniaze minuli.“

Výhoda Apple Card spočíva aj v tom, že bude použiteľná kdekoľvek na svete, bez obmedzenia. Platiť budete pomocou Apple Pay, čím získate okamžitý online prehľad o všetkých transakciách – za čo ste zaplatili alebo od koho ste peniaze prijali a pod. Benefitom je aj 24/7 online podpora pre túto novú službu, ktorá príde vhod. V aplikácii peňaženka (po kliknutí na Apple Card) budete vidieť vaše transakcie v podrobných grafoch, vrátane presnej lokality, čiže budete úplne presne vedieť, v akej prevádzke ste boli a koľko ste tam nechali peňazí. Cieľom tejto služby má byť komfort a dokonalý prehľad nad financiami.

„Apple Card je spoločným dielom – Apple, Goldman Sachs a Mastercard.“

Apple ponúka aj CashBack. Ak sa budete do rôznych prevádzok vracať pravidelne, budete dostávať určité percentá z minutých peňazí späť. Každý deň môžete získať späť až 2% z toho čo ste minuli. Ak budete nakupovať v Apple Store, AppStore a pod., tak to budú 3%. Platí to iba pre platby pomocou Apple Pay. Benefitom je, že táto ponuka je bez limitu – či miniete 10 alebo 10 000 eur, vždy dostanete späť svoje CashBack percentá. Takto zarobené peniaze môžete okamžite minúť na iné nákupy.

Najväčšou výhodou je ale to, že táto služba, resp. Apple Card je úplne bez poplatkov za transakcie, vedenie účtu a pod. jednoducho zadarmo! Háčik je iba v tom, že ide o bežnú kreditnú kartu, čiže budete musieť mesačne platiť nejaké percentá z požičaných peňazí. Apple tvrdí, že to bude najmenšia možná sadzba (v USA), a tiež nebude účtovať pokutu, ak budete meškať s jednou splátkou. Apple Card spolupracuje aj s natívnym kalendárom, do ktorého budú automaticky pridávané termíny splatnosti vašich účtov.

Jablčná karta má byť synonymom bezpečnosti. Virtuálna karta je niekoľkonásobne šifrovaná, používa dynamický bezpečnostný kód a autorizáciu bude potrebné overiť pomocou FaceID alebo TouchID. Apple tiež sľubuje, že žiadne dáta o karte a nákupoch nezhromažďuje a nebude k nim mať žiadny prístup – všetko bude iba vo vašom telefóne.

V závere sa hovorilo aj o tom, že nie vždy a za každých okolností musia bezkontaktné platby pomocou Apple Pay fungovať, na základe čoho bola predstavená aj fyzická karta – Apple Card. Tá je vyrobená z titánu a okrem čipu, mena používateľa a loga Apple neobsahuje žiadne údaje. Tie sú bezpečne implementované v aplikácii peňaženka. Ak budete platiť fyzickou kartou, CashBack sa zníži na úroveň 1%. Apple chce viac podporovať online službu, fyzická karta je iba doplnok, ak by niečo nefungovalo.

A určite už tušíte, čo je najväčšou nevýhodou. Keďže nemáme ani Apple Pay, tak už vôbec nebudeme mať Apple Card. Teda aspoň zatiaľ nie. Novinka bude oficiálne spustená v lete tohoto roku v USA a postupne bude expandovať do ďalších krajín. Do akých sa zatiaľ nevie, ale ak budeme mať nové informácie, určite sa o tom dozviete aj vy.

Prečítajte si aj:

Apple News+: stovky magazínov s exkluzívnym obsahom na jednom mieste

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE