Google dominuje v oblasti vyhľadávacích nástrojov, ktoré dokážu vyhľadať takmer čokoľvek.

Americký portál Financial Times priniesol informácie, ktoré tvrdia, že Apple plánuje ,,hodiť pár polien” Googlu v oblasti rýchleho vyhľadávania. Spoločnosť však najprv musí prejsť intenzívnou kontrolou protimonopolných úradov.

Portál FT poznamenal, že Apple potichu vylepšil vlastnú ponuku vyhľadávania v systéme iOS 14. Predvoleným vyhľadávacím nástrojom je stále Google, ktorý za túto výsadu platí Applu každoročne zhruba 8 až 12 miliárd dolárov, podľa informácií New York Times.

Apple však v posledných rokoch vyvíjala obrovské úsilie na to, aby sa dištancovala od svojich konkurentov argumentami typu „súkromie je základné ľudské právo“ a „jedna z našich základných priorít“.

Podobne ako DuckDuckGo, aj spoločnosť Apple sa môže pokúsiť o vytvorenie vyhľadávača, ktorý nebude ukladať a uchovávať osobné informácie o svojich používateľoch a ani ich nebude sledovať na webe počas surfovania. Pre Apple by to bolo v porovnaní s Googlom jednoduchšie, pretože nie je odkázaný na príjem z reklám, ktorý ťaží najmä z osobných údajov zameraných na používateľov.

Veľkou otázkou však ostáva, či by bol Apple ochotný sprístupniť vyhľadávač pre všetky zariadenia alebo obmedziť jeho používanie a privilegovať len majiteľov svojich zariadení. Prikláňame sa skôr k druhej možnosti.

Autor: Oliver Šuba

Zdroj: Financial Times

Prečítajte si aj:

Kedy bude iPhone 12 na Slovensku? Poznáme presný termín spustenia predaja (DOPLNENÉ)