Doplnené 21. 10.: iPhone 12 sa začne na Slovensku predávať 13. novembra 2020. Preobjednávky sa spustia 6. novembra 2020.

Slovensko pre Apple už nie je v prvej vlne, ako sme boli na to zvyknutí po minulé roky. Jednoduchá odpoveď na to, kedy bude iPhone 12 na Slovensku však zatiaľ neexistuje, resp. nikto vám to dnes nepotvrdí. Ani distribútori ani operátori.

V Čechách, s ktorými sa zvykneme najčastejšie porovnávať už predobjednávky na rodinu iPhone 12 bežia a to od minulého piatku, podobne ako v Rakúsku. U nás je to zatiaľ v stave „Už čoskoro„. Tento pojem je možné vysvetliť rozlične, podľa nášho názoru to nemôže byť napr. v januári 2021, keďže dnes je 19. októbra. My za „Už čoskoro“ považujeme povedzme do mesiaca.

Kedy teda?

No najskôr to bude v druhej polovici novembra, skôr určite nie. Problémom je údajne práve stav 5G siete na Slovensku. Pritom u nás existuje obrovská skupina ľudí, ktorí veria v škodlivosť siete 5G ako takej a považujú ju za zdroj rakoviny, možno aj koronavírusu. Cieľom toho článku však nie je polemizovať o škodlivosti siete 5G. K tejto téme sme už povedali všetko, čo bolo potrebné. Jednoducho 5G sieť na Slovensku nie je bez výhrad vítaná s ováciami, to je fakt.

Avšak pre Apple a iPhone 12 je sieť 5G to úplne najdôležitejšie, ako sme videli aj na predstavení tohto telefónu minulý týždeň. Áno, je tu aj vylepšenie fotoaparátu či nahrávanie videa a iné veci, ale to je v tomto prípade až na druhom mieste.

Tim Cook, šéf Apple pri predstavení nového iPhone 12

Tim Cook, šéf Apple pri predstavení nového iPhone 12

Ako je to s 5G na Slovensku?

Pilotnú prevádzku siete 5G nedávno na Slovensku predstavil O2 Slovakia, 4Ka pilotne prevádzkuje sieť 5G na malom územní v Banskej Bystrici. To je reálne všetko, Orange a Telekom sa technologicky na sieť 5G síce pripravujú, ale pilotné skúšky pod menom 5G sme zatiaľ u nich nevideli.

Čo sa teda môže stať?

Je celkom možné, že Slovensko sa dostane do tzv. štvrtej vlny spúšťania predaja iPhone 12, pričom nikto momentálne nevie, kedy sa táto vlna zrealizuje. Je jasné, že všetci operátori na Slovensku by radi tento telefón uviedli čo najskôr a vieme si predstaviť, že so zastúpením Apple pre náš trh v Londýne komunikujú na dennej bázy. Nestihnúť totiž žatvu v podobe vianočného trhu nechce asi nikto. Ale tento rok sa to stať naozaj môže, Apple si to môže dovoliť – aj tak nestuhne vyrobiť toľko kusov, aký je záujem. Štatisticky zobraté je slovenský trh menší ako je zaokrúhľovacia chyba z hľadiska celosvetového trhu.

Náš konečný odhad založený len na skúsenostiach z minulosti a poznania dnešnej situácie je, že iPhone 12 sa objaví v predaji najskôr v piatok 13. novembra 2020. Takto sa bude môcť zaradiť do vianočnej ponuky. A to budeme ešte radi, že je to tak skoro.

Predaj telefónov iPhone 12 od 13. novembra potvrdil na tlačovej konferencii aj operátor Orange 22. októbra 2020. V rovnaký deň prišla aj správa z Telekomu. Podľa nej je štart v portfóliu Slovak Telekom odlišný od iných krajín. Novinky v Telekome teda neprídu v dvoch vlnách, ale iba jednej spoločnej. Tá má stanovené dátumy nasledovne: Predobjednávky na všetky štyri modely (iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max) začnú v piatok 6. novembra 2020 a predaj sa začne v piatok 13. novembra 2020. Znamená to, že pre modely iPhone 12 mini a iPhone 12 Pro Max figuruje Slovensko v prvej vlne predobjednávok i predaja.

Vypočujete si náš podcast k uvedeniu Apple iPhone 12 na svetový trh

Podcast Dotyk: Najnovšie iPhony so staro-novým dizajnom

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.