Spoločnosť Apple začína pracovať na novej štúdii, ktorá by tak mohla dopomôcť k prevencii fibrilácie predsiení.

Apple spoločne so Stanfordom sa spojili a začínajú pracovať na novej štúdii, ktorá by mohla pomôcť miliónom ľudí po celom svete pri včasnej diagnostike. Štúdia bude pracovať so vstavaným senzorom tepu v hodinkách Apple Watch.

Cieľom štúdie je identifikovať nepravidelný srdcový rytmus u ľudí a zistiť tak, či nemajú aj chorobu známu ako fibrilácia predsiení. Tá patrí k najbežnejším typom poruchy srdcového rytmu, ktorá môže viesť až k zlyhaniu srdca. Touto chorobou trpia milióny ľudí na celom svete a mnohým z nich ešte nebola ani diagnostikovaná.

Apple Watch, na rozdiel od iných meračov tepu, majú používatelia na ruke takmer stále. Hodinky môžu merať pulz a prietok krvi cez zápästie každých pár sekúnd až minút a vďaka tomu ľahko pomôcť pri diagnostike abnormálneho správania srdca.

Apple sa zároveň chváli, že už v dnešnej dobe mu chodí každý týždeň množstvo listov od ľudí, ktorým hodinky Apple Watch zachránili život vďaka včasnej diagnostike.

V súčasnosti sa fibrilácia predsiení diagnostikuje iba na EKG, čo je problém, nakoľko množstvo ľudí kardiológiu nenavštívilo celé roky. Aplikáciu na zapojenie sa do štúdie je možné aktuálne si stiahnuť iba cez US App Store.

Google Play

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Apple Watch dokážu presne diagnostikovať hypertenziu a spánkovú apnoe

Značky: