Tlačová konferencia skončila. Pozrite si zoznam noviniek v našom komentovanom prenose.

Fanúšikovia iPhonov sa dočkali. Dnes je deň D a dnes Apple ukončí mesiace špekulácií o tom, čo nový iPhone prinesie. Počas posledných týždňov sa na internete objavilo množstvo informácií – niektoré boli vymyslené, iné sú pravdepodobne pravdivé. A hoci sú zatiaľ nepotvrdené, predstavujú dieliky skladačky, ktorú sme si v redakcii poskladali. Výsledkom je 10 bodov, ktoré charakterizujú naše očakávania. Tieto informácie treba brať s rezervou, ale výrazné prekvapenia neočakávame.

Doplnené: Do textu sme doplnili vety, ktoré charakterizujú, či sme sa trafili v jednotlivých bodoch alebo nie.

Zmeny dizajnu sú minimálne, 3,5 mm audio jack chýba

Dizajn nového iPhonu vyvolával spočiatku najväčšie očakávania. Predsa len, od uvedenia iPhonu 4 sme boli zvyknutí, že Apple každé dva roky zmenil vzhľad telefónu. iPhone 7 však prinesie minimálne zmeny a najvýraznejšou novinkou bude chýbajúci 3,5 mm audio jack. Inak budú vyzerať aj pásiky antény a fotoaparát telefónu, avšak to sú naozaj nepatrné zmeny. Výrazná inovácia dizajnu má prísť až budúci rok, tento rok si musíme vystačiť s novým farebným variantom Dark Black.

Trafili sme sa, farebný variant sa však volá Jet Black

obaly_iphone7_ifa_03

Výrobcovia príslušenstva už vystavujú ochranné obaly pre iPhone 7. Všimnite si absenciu 3,5 mm audio jacku a trochu iný fotoaparát 

Bude odolný voči vode

Zmeny dizajnu síce neprídu, avšak Apple vylepšil odolnosť telefónu. Ten odolá krátkodobému ponoreniu do vody alebo obliatiu, bude mať odolnosť na úrovni IPX7. Rovnakú odolnosť majú aj hodinky Apple Watch.

Je tomu tak

S nepohyblivým tlačidlom Domov

Aj kvôli odolnosti voči vode nebude už tlačidlo Home / Domov „klikať“ a pohybovať sa. Namiesto toho ponúkne haptickú spätnú väzbu, aby používateľ cítil, že ho stlačil.

Trefa

Takto vyzeralo tlačidlo Home doteraz. iPhone 7 prinesie zmenu

Takto vyzeralo tlačidlo Home doteraz. iPhone 7 prinesie zmenu

iPhone názvom neprekvapí

Kvôli tomu, že nový iPhone bude takmer na nerozoznanie od iPhonu 6 a 6s, sa špekulovalo, že Apple pomenuje novinku inak. Na internete sa dokonca objavili fotografie balenia s nápisom iPhone 6 SE. Najnovšie informácie a predčasné zverejnenie názvu nového iPhonu na webe Applu však napovedajú, že v tomto smere nás nečaká prekvapenie. Apple dnes oznámi iPhone 7.

Správne

O 30% výkonnejší

iPhone 7 bude poháňať procesor Apple A10 s dvoma jadrami a frekvenciou 2,4 GHz. Najnovšie informácie naznačujú, že je až o 30% výkonnejší v porovnaní s predchodcom. Toto číslo neprekvapí, Apple vždy na svojich tlačových konferenciách poukazuje na medzigeneračný nárast výpočtového a grafického výkonu.

Apple tvrdí, že nárast výkonu je 40%

Porovnanie výkonu. Vľavo redakčný iPhone 6s Plus, vpravo údajný iPhone 7 Plus

Umožní natáčať v 4K rozlíšení so 60 fps

iPhone 7 ako prvý telefón na svete umožní natáčať v rozlíšení 4K so 60 snímkami za sekundu. iPhone 6s síce 4K rozlíšenie podporoval, avšak „iba“ s 30 fps.

Toto nie je pravda. iPhone 7 a 7 Plus nahrávajú video v 4K rozlíšení „iba“ s 30 fps

Verzia Plus bude mať duálny fotoaparát

iPhone 7 bude dostupný v štandardnej verzii so 4,7-palcovým displejom a v Plus verzii s 5,5-palcovou uhlopriečkou. Druhý menovaný model ponúkne duálny fotoaparát. Aký bude prínos pre používateľa, to zistíme až počas oficiálneho predstavenia.

Je tomu tak

iPhone 7 Plus dostane duálny fotoaparát. Všimnite si aj iné pásiky antény. Zdroj: technofres.com

iPhone 7 Plus dostane duálny fotoaparát. Všimnite si aj iné pásiky antény. Zdroj: technofres.com

Vo veľkostiach 32 GB, 128 GB a 256 GB

Konečne! Apple zruší 16 GB model a štartovacia verzia bude mať kapacitu 32 GB. Väčšie úložisko poteší aj používateľov, ktorí preferovali „strednú cestu„. Tá ponúkne 128 GB úložisko. Model s najväčším úložiskom bude mať vo výbave až 256 GB. To ocenia používatelia, ktorí budú chcieť natáčať 4K video so 60 fps.

Áno a Apple takisto zrušil 16 GB modely v prípade iPhone 6s a 6s Plus

Bude drahý…

iPhone 7 cenou neprekvapí a bude sa držať na úrovni predchádzajúcich modelov počas ich uvedenia na trh. Cenu iPhonu 7 32 GB odhadujeme na 659 eur až 699 eur, verzia Plus bude stáť 759 eur až 799 eur. Za extra kapacitu si Apple vypýta príplatok 100 eur.

Tu sme minuli. Európske ceny sú o 100 eur vyššie, ako sme očakávali. Od 759 eur za iPhone 7 a od 899 eur za verziu Plus

Martin Hájek vytvoril rendery nového iPhonu podľa dostupných informácií. Vpravo dole iPhone 7, v strede iPhone 7 Plus

Martin Hájek vytvoril rendery nového iPhonu podľa dostupných informácií. Vpravo dole iPhone 7, v strede iPhone 7 Plus

… a bude sa predávať ako horúce rožky

Bez ohľadu na to, že neprináša žiadne inovácie, iPhone 7 bude opäť trhať rekordy predajov spoločnosti Apple. Minimálne v zahraničí a sme presvedčení, že aj na Slovensku si pôjde na polnočný predaj vystáť radu viacero záujemcov.

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Apple predstavil iPhone 7, Apple Watch 2 a ďalšie novinky

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit