Ide o ďalšiu funkciu, ktorá prišla so systémom iOS 14, no doposiaľ sa o nej vôbec nehovorilo, a to aj napriek tomu, že je veľmi dôležitá.

V rámci iOS 14 prešla výrazným vylepšením natívna aplikácia správy, teda iMessage, ktorá ponúka skupinové konverzácie, cielené odpovede a pod., no o integrácii tzv. BlastDoor nebola žiadna reč. Určite ste v minulosti postrehli informácie o tom, ako niektorým používateľom iOS zariadení napadol celý operačný systém škodlivý kód, ktorý prijali prostredníctvom nejakej správy, buď v rámci textu alebo obrázku. Na toto, resp. na bezpečnostnú dieru v iMessage upozorňovali viacerí odborníci už dávnejšie, no až v iOS 14 sa udiali reálne zmeny. Aj Apple občas počúva „externé hlasy“, čo je dobré znamenie.

iMessage

iMessage

Čo je funkcia „BlastDoor“

V jednoduchosti ide o duplicitný karanténny režim (toto je posledný rok dobre známy pojem, však?), ktorý bezpečne chráni/oddeľuje aplikáciu iMessage od zvyšku iOS. Portál ZDNet informoval, že túto funkciu v systéme iOS 14 objavil, Samuel Groß, bezpečnostný inžinier pracujúci v rámci projektu Google Zero. Je dôležité vedieť, že všetky natívne aplikácie v iOS 14 pracujú už predvolene v karanténnom režime, no BlastDoor pridáva do aplikácie iMessage ešte jednu vrstvu navyše.

Prečo a načo to je dobré? Úlohou dvojitej ochrany je prijímať, rozbaľovať a spracovávať obsah správ v bezpečnom a izolovanom prostrední, v ktorom nemôže žiadny ukrytý škodlivý kód poškodiť alebo napadnúť samotný operačný systém, zbierať dáta o používateľovi a pod. Je to taká dvojfaktorová ochrana na základe predchádzajúcich skúseností s prijímaním škodlivého kódu prostredníctvom správ, čo sa teraz dôkladne eliminovalo. Ak vám niekto pošle správu so škodlivým kódom, ktorý má za úlohu napadnúť iOS, tak aplikácia iMessage ho nepustí ďalej, bude v karanténe, systém vás na to upozorní a vy danú správu vymažete.

Zdroj: 9to5mac.com

Prečítajte si aj:

Nový čínsky rok sa blíži a Apple túto udalosť využil na demonštráciu video vlastností nového iPhonu 12 Pro Max

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE