Dočkali sme sa doby, v ktorej nie je problém mať neobmedzený objem mobilných dát, ktoré môžeme využívať podľa vlastných predstáv.  

Samozrejme, dáta nie sú zadarmo, ale množstvo telekomunikačných poskytovateľov má v ponuke zaujímavé rôzne programy, v rámci ktorých si môžete užívať dáta bez obmedzení, na čokoľvek chcete a potrebujete. Takýto tarif je ideálny ak veľa cestujete alebo nemáte možnosť sa pravidelne pripájať na Wi-Fi sieť. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že to často „uľahčuje život“. Má to však aj svoje úskalia, ale bez toho to asi nejde. 

iphone

iPhone

Takže, mobilné dáta síce môžeme využívať na čokoľvek, ale predsa len existujú viaceré, povedzme činnosti, v rámci ktorých sú mobilné dáta potlačené do úzadia a Wi-Fi má jednoznačnú prioritu bez akýchkoľvek výnimiek. A to aj napriek tomu, že mobilná dátová sieť je v posledných rokoch stabilná, bezpečná a dokonca rýchlejšia ako mnohé Wi-Fi siete.

Mobilné dáta z časti ignoruje aj Apple a nás zaujímalo prečo?

Už dlhodobo riešim „problém“ s aktualizáciou softvéru a iCloud zálohou prostredníctvom mobilných dát, samozrejme, oficiálnou cestou. Apple mobilnú dátovú sieť v rámci týchto systémových prvkov ignoruje a mňa zaujímalo, prečo je tomu tak. Rozhodol som sa teda opýtať priamo, na telefonickej podpore spoločnosti Apple, kde som dostal relevantné, no nie plne uspokojivé vysvetlenie.

Milá pani zisťovala a robila čo mohla, pričom mi na záver dlhého telefonátu oznámila, že interné smernice neumožňujú vykonávať iCloud zálohu prostredníctvom mobilných dát, nakoľko nie sú považované za tak stabilné a bezpečné ako Wi-Fi pripojenie. Na moje naliehanie a „XY“ ďalších otázok s objektívnym odôvodnením som sa nedočkal inej odpovede, ale vraj sa to môže časom zmeniť. iCloud záloha vykonávaná prostredníctvom mobilných dát by vraj nemusela fungovať správne a počas zápisu by sa mohli vyskytovať chyby, ktoré by zápis dát mohli „poškodiť“ (oficiálna odpoveď z podpory spoločnosti Apple).

iOS

iOS

Rovnaká odpoveď zaznela aj v rámci softvérových aktualizácií. Wi-Fi pripojenie je nadradené všetkému a nedá sa to nijako zmeniť. Avšak, v rámci aktualizácií mám skúsenosť s tým, že ak sa pokúšate aktualizovať cez dáta, tak vám to síce hneď nepôjde, ale po dvoch, max. troch týždňoch sa táto možnosť z bezpečnostných dôvodov odblokuje a aktualizáciu je možné stiahnuť a inštalovať aj cez mobilné dáta.

Pani na podpore som o tomto nastavení informoval, no nevedela sa mi k nemu vyjadriť, pričom sme sa zhodli na mojom názore, že z bezpečnostných dôvodov je s časovým odstupom možné vykonať aktualizáciu aj cez dáta. Systém si pravdepodobne uvedomí, že inú možnosť nemáte. iCloud zálohu však cez dáta nespustíte. Tá sa spustí len cez Wi-Fi alebo ak si vytvoríte mobilný hotspot, načo potrebujete dve zariadenia a prehodiť SIM karty (alebo MacBook).

Apple iPhone

Apple iPhone

Je zvláštne, že Apple nereaguje na aktuálnu dobu a základné potreby zákazníkov, nakoľko mobilné dáta už nie sú takým „šafránom“ ako kedysi a stále viac sa dostávajú do popredia. Pani na podpore dodala, že môj dotaz sa jej páči a prisľúbila, že ho posunie vyššie, pričom mi odporučila ho vložiť aj do aplikácie Apple Feedback. Ak sa tam podobných žiadostí objaví viac, tak je možné, že sa časom dočkáme zmeny, čo by nie len mňa určite potešilo.

Ako ste na tom vy? Využívate viac mobilné dáta alebo Wi-Fi?  

Prečítajte si aj:

Vedeli ste, že aj Slovensko má oficiálnu Apple telefonickú podporu + aplikáciu podpora?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE