Jonathan Ive je šéfdizajnérom spoločnosti Apple od roku 1996 a zodpovedá za všetok dizajn od hardvéru, cez užívateľské rozhranie, až po dôležité architektonické projekty, ako Apple Park

Nie je žiadnou novinkou, že oddelenie dizajnu spoločnosti Apple je považované za jedno z najlepších na svete. Jony Ive je držiteľom viac ako 5000 patentov a rôznych svetových ocenení za dizajn. Od začiatku jeho pôsobenia v Apple zhliadlo svetlo sveta množstvo zaujímavých zariadení ako iMAC, iPod, iPhone, iPad a samozrejme Apple Watch. Jony Ive je človek, ktorý sa zodpovedá priamo Timovi Cookovi, pred tým to bol Steven Jobs.

Posledné roky sa Jony Ive prioritne venoval monumentálnej stavbe – Apple Park, pričom nebol pri každom počine oddelenia dizajnu. Na dizajn zariadení ž časti dohliadal, ale šéfovia dizajnových oddelení sa mu nemuseli zodpovedať a hlásiť každý detail. Od roku 2015, až doposiaľ, spravovali oddelenie dizajnu Alan Dye (viceprezident dizajnu užívateľského rozhrania) a Richard Howarth (viceprezident priemyselného dizajnu), ktorí sa po túto dobu zodpovedali priamo Timovi Cookovi a neriešili všetky návrhy a detaily s Jonym Ivom.

Táto situácia sa od tohoto týždňa mení a Jony Ive sa bude opäť naplno venovať oddeleniu dizajnu, resp. dizajnu samotných produktov. Uviedla to hovorkyňa spoločnosti Apple – Amy Bessette. „Po dokončení Apple Parku sa musia šéfovia dizajnových oddelení opäť zodpovedať Jonathanovi Ivovi, ktorý sa plnohodnotne vracia na svoj post“.

Sme zvedaví, ako sa táto zmena, resp. návrat do normálneho režimu prejaví na pripravovaných produktoch spoločnosti Apple a či sa niečo zmení („možno zmiznú z budúcich generácií iPhonov ušká“). Na záver dodajme, že Apple je stále najhodnotnejšou spoločnosťou sveta, ktorá disponuje 250 miliardami amerických dolárov a vysokými cenami akcií.

Zdroj: theverge.com / vlastné

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE