Od 29. decembra 2023 musia mať všetky smartfóny možnosť nabíjania pomocou portu, ktorý má tvar USB-C. Týka sa to všetkých telefónov, ktoré sa budú predávať v Európe.

Pre väčšinu výrobcov smartfónov sa týmto nariadením nič nemení, už teraz napájajú telefón práve takýmto portom. Týka sa to ale spoločnosti Apple, ktorá má na nabíjanie svoje vlastné riešenie a ak chce naďalej predávať telefóny v Európe, bude sa musieť tomuto nariadeniu prispôsobiť. Je možné, že port USB-C zakomponuje do iPhonov podobne, ako sa to sa to stalo pri niektorých tabletoch, ale súčasťou dodávky iPhonov v Európe bude aj príslušný adaptér, ktorý umožní nabíjanie pomocou univerzálneho portu.

V neskoršom období od polky roka 2026 sa okrem smartfónov bude toto nariadenie týkať aj notebookov. Špecializovaný port sa vyskytuje aj u herných notebookov s poriadne veľkým odberom. Pravidlo je také, že notebook môže mať aj iný port ako USB-C, ale USB-C musí umožňovať jeho základné napájanie, aj keď by nabitie batérie takto trvalo veľmi dlho.

Európska únia verí, že plošné zavedenie jednotného konektora v mobilných zariadeniach zlepší udržateľnosť a uľahčí používanie rôznych druhov zariadení.

Spoločnosť Apple s takýmto rozhodnutím počítala a firma testuje iPhone vybavené USB-C portom. Tento port sa bude týkať aj ďalších produktov produktov, medzi ktoré spadajú AirPods alebo napríklad Magic Mouse. Ešte je však aj celkom možné, že Apple príde s iPhonom, ktorý sa bude nabíjať len bezdrôtovo a nebue mať na sebe žiadny fyzický port. Uvidíme.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.