Je určený tvorcom obsahu a všetkým používateľom, ktorí vyžadujú vysoký výpočtový výkon.

Apple predstavil počítač Mac Studio, ktorý možno definovať ako výrazne výkonnejšieho súrodenca Macu mini. Poháňa ho procesor Apple M1 Max a k dispozícii je aj v konfigurácii s úplne novým čipom Apple M1 Ultra – ten vznikol spojením dvoch čipov M1 Max do jedného.

Mac Studio dizajnom neprekvapí, na pohľad vyzerá ako väčší Mac mini. Jeho rozmery sú 197 × 197 × 95 mm a hmotnosť 2,7 až 3,6 kg v závislosti od konfigurácie.

Počítač láka najmä výkonom. Apple tvrdí, že novinka je výkonnejšia ako najvýkonnejší Mac Pro. Vo verzii s M1 Max ponúka o 50 % vyšší výkon procesora v porovnaní s Macom Pro so 16-jadrovým procesorom Xeon, resp. 2,5-násobný výkon v porovnaní s 27-palcovým iMacom s 10-jadrovým Intelom Core i9. M1 Ultra má až o 90 % vyšší výkon ako Xeon, resp. 3,8-násobný výkon v porovnaní s Intelom Core i9.

M1 Ultra tvorí 20 jadier (16 s vysokým výkonom) a obsahuje aj 64-jadrový grafický čip a 32-jadrový neural engine. Čip podporuje až 128 GB operačnej pamäte a až 8 TB SSD úložisko. Apple tvrdí, že tento čip je takmer 8-násobne rýchlejší v porovnaní so základným čipom M1, ktorý poháňa Mac mini.

Mac Studio poteší aj bohatou portovou výbavou. Jeho zadná strana obsahuje štyri Thunderbolt 4 porty, 10Gb ethernet, dva USB-A porty, HDMI a audio jack. Na prednej strane sa nachádzajú dva USB-C porty a čítačka SD kariet. Počítač podporuje Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.0 a umožňuje pripojenie k až štyrom externým displejom a 4K TV obrazovke cez HDMI.

Mac Studio má v ponuke už aj obchod iStores.sk. Ten ponúka základnú konfiguráciu s procesorom M1 Max za cenu 2 299 eur, resp. konfiguráciu s M1 Ultra za 4 599 eur.

Mac StudioZdroj: Apple
Mac Studio

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit