Noviniek nie je veľa.

Spoločnosť Apple predstavila nové verzie svojho 14-palcového a 16-palcového MacBooku Pro. Noviniek je tentoraz skutočne skromne a to, čo stojí za zmienku, sú hlavne najnovšie čipy M2 Pro a M2 Max.

Takmer všetko ostatné zostáva rovnaké ako vo verziách MacBookov Pro s procesormi M1 Pro a M1 Max. Majú rovnaký dizajn s plochými hranami, rovnaký mini-LED displej a rovnaké usporiadanie portov. Vizuálne sú teda na nerozoznanie. Avšak ani v oblasti výkonu nejde o zásadnú zmenu a už istý čas sa hovorilo, že nové čipy M2 Pro a M2 Max ponúknu v porovnaní so svojimi predchodcami pomerne malý nárast výkonu.

Podľa tlačovej správy spoločnosti Apple je čip M2 Pro vyrobený 5-nanometrovým procesom a v porovnaní s M1 Pro ponúka o 40 % rýchlejšie vykresľovanie v programe Adobe Photoshop. Má 40 miliárd tranzistorov a dodáva sa s až 32 GB unifikovanej pamäte. Môže byť nakonfigurovaný s 10 či 12 procesorovými a 19 grafickými jadrami.

M2 Max má 67 miliárd tranzistorov, teda trikrát viac ako základný model M2. Môže byť vybavený až 96 GB unifikovanej pamäte. Má rovnaký 12-jadrový CPU ako M2 Pro, ale 38 jadier GPU namiesto 19 jadier u M2 Pro. Výsledkom týchto vylepšených parametrov je o 30 % rýchlejšie vykresľovanie efektov v programe Cinema 4D v porovnaní s modelom M1 Max, tvrdí Apple.

Okrem MacBookov Pro uviedol Apple na trh aj nový minipočítač Mac Mini s čipmi M2 a M2 Pro. Zároveň znížil cenu základného modelu o 100 dolárov na 599 dolárov. Rad Mac Mini už po novom neobsahuje žiadny typ s procesorom Intel, ale výhradne vlastné čipy.

Nové zariadenia sa do predaja dostanú už začiatkom budúceho týždňa.

Zdroj: Apple.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.