Všetko má pod kontrolou čip T2.

Bezpečnostný čip od Applu sa nachádza vo všetkých nových zariadeniach MacBook Pro, MacBook Air, iMac Pro a Mac mini. Je potrebný pre veľa funkcií, ktoré tieto zariadenia ponúkajú, vrátane „Hey Siri“ a funkcie Touch ID. Tento čip má za úlohu aj zabezpečiť spoločnosti Apple udržať kontrolu nad hardvérom, zablokovaním prístupu pre neautorizované servisné strediská.

Spoločnosť teraz aj oficiálne potvrdzuje, že čip T2 vykoná pri prvom spustení po výmene súčiastky sériu diagnostík a pokiaľ nájde nepodporovaný hardvér, tak celé zariadenie sa zablokuje. Tým pádom sa stane aj neopraviteľným, takže bude potrebný zásah autorizovaného servisu.

Náhradné diely musia pochádzať zo siete ASP (autorizovaný servis) a technik, ktorý zariadenie opravuje, musí najprv spustiť softvérový diagnostický nástroj, ku ktorému majú prístup len centrá ASP alebo predajne Apple Store.

V zozname pravidiel sa nachádza napríklad základná doska, vrchný kryt a Touch ID pre MacBook Pro a flash úložisko pre iMac Pro. To sú hlavné komponenty, ktoré nemôžu byť nahradené a opravované mimo autorizovaného servisu spoločnosti Apple, alebo Apple Storu. To isté platí aj pre novo predstavené počítače MacBook Air a Mac mini. Sprísnené pravidlá sa zatiaľ netýkajú všetkých komponentov.

Nové pravidlá by mohli byť len ďalším krokom k tomu, aby si Apple zabezpečil, že produkty spoločnosti budú opravované iba autorizovanými servisnými strediskami a bude zachovaná ich vysoká kvalita a bezpečnosť. Je aj pravdepodobné, že týmto si chce Apple aj uchmatnúť určitý podiel z trhu, ktorý teraz zaberajú servisné strediská tretích strán.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Apple predstavil nový Macbook Air, Mac mini, iPad Pro a Apple Pencil. Inovácie sú zásadné!

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.