Telefóny budú síce skvelé, ale ich predaj (pravdepodobne) neprekoná sériu iPhone 13.

Vyzerá to tak, že Apple sa tento rok na novinky zo série iPhone 14 pozerá veľmi triezvo a očakáva, že predaje tohtoročných iPhonov neprekonajú predaje tých minulých. Vieme, že nová generácia iPhone 14 prinesie niekoľko zaujímavých zmien dokonca aj v dizajne, to však z pohľadu Applu nemusí nutne znamenať aj vyššie predaje.

Portál The Verge informoval, že Apple údajne od svojich dodávateľov žiadal, aby vyrobili približne 220 miliónov iPhonov, čo zodpovedá výrobným kapacitám z roka 2021. Ide pritom o rozdielny pohľad oproti analytikom, ktorí tvrdili, že Apple by mal tento rok vyrobiť približne o 20 miliónov iPhonov viac ako vlani.

Vplyv na predaje by mal mať aj celkom nový dizajn modelov iPhone 14 Pro a Pro Max. Keďže tie by sa mali vzdať výrezu, bude tak na prvý pohľad vidieť rozdiel, s čím sa konzervatívnejší používatelia nemusia ihneď stotožniť. Zároveň sa očakáva, že Apple predstaví aj lacnejší veľký model iPhone 14 Max, o ktorý môže byť záujem veľký. 

iPhone 14 ProZdroj: GizChina
iPhone 14 Pro

Obmedzenia aj v roku 2022

Keďže aj tento rok sprevádzajú rôzne výluky a obmedzenia, pre spoločnosti je veľmi ťažké držať sa pôvodných plánov. Snáď najväčší vplyv na výrobu novej generácie iPhonov majú obmedzenia v Číne, ktoré spôsobili niekoľkotýždňové omeškanie vo vývoji niektorých modelov iPhone 14.

Je potrebné poznamenať, že ani Apple nemá vešteckú guľu, a vo svojej predpovedi sa môže mýliť. Pokým v minulosti bola výroba neprimerane nadhodnotená, tak tento rok to môže dopadnúť celkom inak. Je možné, že spoločnosť Apple iba vidí veci trochu inak, ako jej zákazníci.  

Na záver doplníme, že negatívny pohľad na predaje série iPhone 14 má aj známy analytik Ming-Chi Kuo. Ten uviedol, že „problémy iPhonu 14 budú vychádzať zo strany dopytu namiesto ponuky„. Správanie spotrebiteľov je niekedy nevyspytateľné, čiže je možné, že ľudia si skutočne zvážia, či si aj v tejto dobe kúpia nový iPhone.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.