Utorok, 19. 6. 2018, bol pre poľských fanúšikov spoločnosti Apple výnimočný deň. Apple v tejto krajine oficiálne spustil službu Apple Pay, teda možnosť bezkontaktného platenia s iPhonom alebo Apple Watch.

Apple Pay je v princípe rovnaká služba ako Google Play. Umožňuje vám bezkontaktne platiť iPhonom alebo hodinkami Apple Watch. Pri online platbách je možné použiť aj iPad alebo MacBook. Priebeh nastavenia služby Apple Pay je veľmi jednoduchý. Stačí si do aplikácie Peňaženka (Wallet) pridať jednu alebo viacero platobných kariet a začať ju používať. Do zariadení Apple Watch Series 3, iPhone X a iPhone 8/8 Plus je možné pridať až 12 platobných kariet. Do zvyšku podporovaných zariadení 8 platobných kariet.

Apple Pay sa pomaly, ale isto, rozširuje do viacerých krajín v Európe, pričom do dnešného dňa je táto služba dostupná v približne 19 krajinách. V poslednom období pribudlo do tohoto zoznamu Nórsko, Ukrajina a tento týždeň Poľsko. V Poľsku službu Apple Pay od jej začiatku podporuje viacero bánk (Alior, BGŻ BNP Paribas, BZ WBK, Getin, mBank, Nest Bank, Pekao a Raiffeisen Polbank) a postupne sa pridávajú ďalšie.

Záujem však majú aj iné krajiny, resp. používatelia Apple zariadení v týchto krajinách, ako aj samotný bankový sektor. Výnimkou nie je ani Česko a Slovensko, kde sa pojem Apple Pay skloňuje čoraz častejšie. Realita je však taká, že zatiaľ žiadne oficiálne zdroje nehovoria o tom, že táto služba bude v našich končinách dostupná. Opakom sú však neoficiálne správy, ktoré hovoria, že služby Apple Pay sa dočkáme už tento alebo budúci rok. Našej redakcii to dokonca (neoficiálne) potvrdil zdroj z finančného sektoru.

Slovensko je na Apple Pay technologicky pripravené a záujem zo strany používateľov, ako aj bánk je veľký. Naša krajina patrí medzi priekopníkov v bezkontaktných platbách a záujem o používanie nových technológií je taktiež veľký. V tomto čase teda všetko závisí od spoločnosti Apple, kedy nám túto možnosť oficiálne odklepne.

Zoznam zariadení s podporou Apple Pay

Primárne kompatibilné zariadenia (s NFC čipom) – iPhone SE, 6, 6Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X (10). Apple Watch: 1, 2 a 3 generácia. Sekundárne kompatibilné zariadenia – iPad: 5/6 generácia, Pro, mini 3, mini 4, Air 2. MacBook – iba zariadenia s touchbarom. (Mac a MacBook bez touchbaru iba s prítomným iPhone/Apple Watch). V prípade zariadení iPad a Mac/MacBook ide iba o online platby, nie prikladanie zariadenia k terminálu. To by bolo nepraktické.

Je bezkontaktné platenie cez Apple Pay bezpečné?

Spoločnosť Apple ja známa tým, že dbá na bezpečnosť dát, ako aj súkromie používateľov viac ako iné spoločnosti. Platí to aj pre túto službu. Pri používaní, resp. platení pomocou Apple Pay, sa vždy používa špecifický kód transakcie. Číslo vašej platobnej karty tak nie je nikde zverejňované, zdieľané a ani uložené na serveroch Apple. Je to iba váš majetok. Samozrejmosťou je použitie dvojfaktorovej autentifikácie pomocou TouchID alebo FaceID.

Zdroj: Vlastné/Apple

Prečítajte si aj:

Apple Pay na Slovensku? Dočkať by sme sa mali už tento rok

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE