Android Pay je po novom Google Pay. Inovovaná služba je tak na Slovensku spustená ako prvá spomedzi iných krajín na svete.

Slovenská sporiteľňa, mBank, J&T Banka a Poštová banka sú prvé banky, ktoré podporujú službu Pay od Googlu. 365.bank takisto podporuje Google Pay. Službu však ešte stále interne testuje a klienti banky budú môcť využiť službu už čoskoro. mBank dokonca služby Google Pay integruje priamo vo svojej aplikácii. Používatelia tejto banky si nemusia aplikáciu od Googlu vôbec sťahovať.

Čo potrebujete, aby ste mohli využívať služby Google Pay?

  • Telefón s Androidom 4.4 a vyšším
  • Integrácia NFC v telefóne
  • Stiahnuť aplikáciu Google Play
  • Pridanie svojej platobnej karty. Ak ju máte u kvôli iným platbám na Google Play obchode, stačí ju len potvrdiť overiť CVV kódom
  • Zadáte zámok svojho smartfónu. Bez zámku displeja nebude služba fungovať nebude

Do aplikácie sa dajú pridať vernostné karty. Netreba nič odpisovať, stačí použiť fotoaparát a na základe čiarového kódu sa karta pridá do aplikácie.

Na transakcie do 20 EUR stačí rozsvietiť displej telefónu. Pri transakciách nad 20 EUR je potrebné telefón aj odomknúť. Google myslel aj na bezpečnosť. Faktom je, že tento spôsob platby je bezpečnejší, ako pri používaní klasickej karty. Klasickú peňaženku s kartami môžete stratiť alebo zabudnúť jednoduchšie ako telefón. Ak aj napriek tomu stratíte telefón, netreba blokovať kartu vo vašej banke. V telefóne nie sú uložené žiadne citlivé údaje.

Každá transakcia je párovaná s unikátnym virtuálnym číslom od Googlu a tak obchodník neprichádza do kontaktu s údajmi o vašej karte.

Kde sa dá platiť Google Pay?

Všade, kde sa dá platiť bezkontaktne. Platiť môžete aj off-line. To znamená, že nepotrebujete mať internet v smartfóne. Napríklad v podnikoch a kluboch, kde nie je signál. Aplikácia si stiahne verifikačné tokeny a niekoľko platieb sa bude dať spraviť aj v režime off-line.

Na internetových stránkach, typicky e-shopoch budete môcť využiť služby Google Pay všade tam, kde bude tlačidlo s nápisom Buy with G Pay.

Prečítajte si aj:

Ondrejov svet: Je už Slovensko pripravené na bezhotovostné platby?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.