Nová funkcia s názvom USB príslušenstvo znemožní prístup k dátam v iPhone cez Lightning port, pokiaľ bude telefón zamknutý dlhšie ako hodinu.

Apple potvrdil, že v najbližšej aktualizácii znemožní pristupovať príslušenstvu k dátam v iOS zariadení, pokiaľ bude uzamknuté dlhšie, ako je jedna hodina. Táto funkcia je už teraz dostupná v beta verzii systému iOS 12, pre verejnosť by však mala byť sprístupnená ako súčasť najbližšej aktualizácie na verziu iOS 11.4.1.

Novú funkciu USB príslušenstvo nájdete v nastaveniach Face ID a kód, resp. Touch ID a kód a budete ju môcť zapnúť alebo vypnúť. Z praktického hľadiska ju nemá zmysel vypínať. Aj preto bude od výroby automaticky aktivovaná a v takomto stave znemožní prenos dát medzi iPhonom či iPadom a príslušenstvom, pokiaľ bude zariadenie zamknuté dlhšie ako hodinu. Nabíjanie cez Lightning konektor bude fungovať neustále, avšak pokiaľ budete chcieť napr. skopírovať dáta z telefónu do počítača alebo do pripojeného príslušenstva, zariadenie budete musieť najskôr manuálne odomknúť heslom alebo odtlačkom prsta či tvárou.

Nastavenie funkcie USB príslušenstvo v iOS 12. Zdroj: macrumors

Znefunkční aj policajné nástroje

Je zrejmé, že nová funkcia nepriamo skomplikuje prácu polícii, ktorá už niekoľko rokov využíva špecializované príslušenstvo, ako je GrayKey, na prístup k dátam v uzamknutom zariadení. GrayKey sa pripojí k iPhonu pomocou Lightning portu a následne sa niekoľko hodín snaží prelomiť heslo telefónu automatickým zadávaním jednotlivých kombinácií čísiel a symbolov. Pokiaľ však bude na inkriminovanom iPhone či iPade zapnutá nová funkcia zabezpečenia, takéto príslušenstvo už polícii nepomôže.

Apple tvrdí, že jeho cieľom nie je bojovať s políciou, chce však lepšie chrániť používateľov pred nelegálnym zneužitím dátovej komunikácie medzi iOS zariadením a príslušenstvom či počítačom. Výrobca iPhonov už podľa The New York Times informoval o svojich plánoch políciu v USA a tá nie je z tohto rozhodnutia nadšená.

Zdroj: macrumors

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/ios-12-bude-rychlejsi-so-sviznejsimi-reakciami-a-povie-vam-ako-dlho-visite-na-facebooku/174018

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit