Očakávania sa potvrdili, Apple dnes predstavil nový, 9,7“-palcový iPad, ktorý podporuje Apple Pencil a je určený predovšetkým študentom

Nového Macbook-u Air sme sa nedočkali, ale klasický iPad s podporou dotykového pera je zaujímavou novinkou, ktorá poteší mnohých používateľov. Najmä takých, ktorí nechceli investovať financie do výkonnejšieho iPadu Pro. Doposiaľ bolo možné použiť dotykové pero, Apple Pencil, iba s týmto zariadením.

iPad predstavil, Greg Joswiak, ktorý hovoril aj o tom, že deti a študenti „milujú“ iPad-y, pričom v nich používajú množstvo zaujímavých aplikácií. O využití v školstve hovorili aj zástupcovia niektorých amerických škôl. iPad-y sú podľa ich slov veľmi obľúbenou učebnou pomôckou, majú široké spektrum využitia a jednoducho sa s nimi pracuje. Je známe, že Apple sa školstvom, resp. pomôckami pre školy (hardvér i softvér) zaoberá dlhodobo a pre študentov vytvára rôzne akcie, ktoré im zjednodušujú prístup k Apple produktom. Presne o tom bola aj dnešná konferencia a samozrejme predstavené zariadenia.

„Greg Joswiak uviedol, že existuje až 200 000 iOS aplikácií určených na vzdelávanie, ktoré sú použiteľné s novým iPadom. Nezabúda sa ani na podporu AR-kitu. Rozšírená realita je v oblasti školstva a celkovo vzdelávania veľmi obľúbená. Apple do AR investuje nemalé finančné prostriedky a snaží sa o to, aby priniesol používateľom bežných zariadení viac ako konkurencia. Tomu napokon nasvedčuje aj nová a musím povedať, že veľmi podarená reklama – Homework“

Nový iPad je po vizuálnej stránke rovnaký ako predchodca, ale zmeny sa predsa len udiali. Novinka má 9,7“-palcový Retina displej (IPS / 2048 x 1536 px / 264 ppi) s lepšou odozvou na dotyk. Podľa Apple je táto veľkosť iPad-ov najobľúbenejšia. Nový iPad (nazvime ho „2018“) dostal do vienka – procesor A10 Fusion (64-bitová architektúra + koprocesor M10), 8 Mpx kameru (f/2,4) s možnosťou nahrávania Full HD videí, 1.2 Mpx prednú FaceTime kameru (f/2,2), snímač odtlačkov prstov (TouchID) a podporu Apple Pencil. Posledná funkcia je najväčšou novinkou, ktorá skutočne poteší. Pamäťové verzie sú – 32 a 128 GB.

Ako sme už u Apple zvyknutí, v ponuke budú 2 verzie – WiFi a Cellular. V prípade Cellular je k dispozícii 4G/LTE, GPS a GLONASS. 32.4 Wattová batéria (všetky verzie) má dosahovať výdrž na jedno nabitie až 10 hodín, čo je dostačujúce. Hmotnosť zariadenia je 469 gramov (WiFi) a 478 gramov (WiFi + Cellular). Samozrejmosťou je aj najnovší operačný systém iOS 11. Dostupné budú tri farebné verzie – strieborná, vesmírne šedá a zlatá.

Kvôli podpore dotykového pera Apple aktualizoval aj základný kancelársky balík – iWork. Táto aktualizácia umožní plnohodnotne využívať Apple Pencil s balíkom iWork – editácia dokumentov, tvorba a úprava prezentácií, dopisovanie poznámok do dokumentov a pod.

Nový iPad 2018 je pre Apple dôležitým zariadením v internom ekosystéme, pretože sa bude snažiť „bojovať“ proti Chromebookom od spoločnosti Google (v USA). iPad-y a Macbook-y predstavovali pred piatimi rokmi viac ako polovicu všetkých mobilných zariadení používaných v amerických školách. Aktuálne je situácia iná a Apple stojí v tomto smere za chrbtom spoločnosti Google. Chromebooky sú aktuálne používané vo viac ako 60% amerických škôl.

Vedenie spoločnosti Apple sa rozhodlo, že budú k študentom skutočne štedrí. Po novom budú môcť študenti využívať 200 GB plán iCloud úložiska úplne zadarmo, čo je slušným benefitom. Bežný používateľ má zdarma iba 5 GB iCloud plán. Táto lákavá ponuka umožní študentom využívať služby iCloud-u naplno, čo ich podľa môjho názoru nepriamo zaviaže aj do budúcna, nakoľko tam budú mať archivovaných množstvo spomienok a dokumentov, ktoré počas štúdia nahromadia.

Na záver dodajme, že na konferencii bolo predstavených ešte niekoľko softvérových noviniek a vylepšení, ale aj zariadenie, ktoré vzniklo zo spolupráce Apple a Logitech-u. Logitech Crayon (pastelka) je dotykové pero, ktoré spolupracuje s novým iPad-om, pričom je o polovicu lacnejšie (49 USD) ako Apple Pencil. Nemá všetky jeho vymoženosti, ale na bežné používanie v škole je plne dostačujúce.

Ceny a dostupnosť

Novinky by mali byť dostupné na prelome marca a apríla. Základná cena za 32 GB WiFi model – 349 eur. 128 GB + WiFi = 439 eur. 32 GB + WiFi/Cellular = 479 eur. 128 GB + WiFi/Cellular = 569 eur (ceny z rakúskeho Apple Store). Novinka nie je až tak lacná, ako sa to Apple snažil prezentovať. Cenovo je na tom podobne ako minuloročný iPad. Študenti si môžu na tieto zariadenia uplatniť zľavu, zatiaľ však nie je známe v akej výške to bude.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Apple oznámil dátum konferencie WWDC, na ktorej predstaví nové operačné systémy a nový hardvér

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE