Dlho očakávaný moment je tu – svetlo sveta uzrela trojica nových iPhonov, ktoré lákajú najmä na kvalitu fotoaparátov.  

CEO Apple, Tim Cook, už tradične otvoril Apple Special Event svojim príhovorom a krátkou rekapituláciou, pričom nezabudol dodať, že Apple dnes “stojí” na troch základných pilieroch: Hardware –Software – ServicesKey Note začala službou Apple Arade, teda herným svetom. Na pódiu sa ukázali partneri spoločnosti Apple(Konami, Annapurna a pod.), pričom predvádzali svoje nové hry v praxi. Herná služba Apple Arcade bude oficiálne spustená 19. Septembra a jej cena je stanovená na 4,99 USD (u nás by to malo byť rovnako, akurát v eurách). Prvý mesiac má používateľ zadarmo, čo je fajn.  

Nasledovala rekapitulácia služby Apple TV+, pričom boli prezentované rôzne tituly a chystaný kontent, ktorý používateľom táto služba ponúkne. Videli sme aj jednu ukážku/trailer – z titulu SEE, ktorý pochádza z dielne Apple. Ako celok to vyzerá zaujímavo, ale až čas ukáže, ako sa táto služba reálne ujme. Apple TV+ bude mať veľmi zaujímavú cenu na úrovni 4,99 USD/mesiac s možnosťou rodinného zdieľania. Oficiálne spustenie je naplánované na 1. novembra 2019. Po Apple TV+ nasledovala rekapitulácia nového iPad OS, ktorý sme v redakcii už testovali, resp. stále testujeme v beta verzii, pričom sme o ňom vydali už niekoľko článkov – naše komplexnejšie dojmy a postrehy nájdete v tomto článku. Po iPad OS nasledovalo krátke predstavenie nového iPadu 7. generácie s 10,2” displejom, ktorý je nástupcom klasického iPadu z roku 2018. Veľa sa o ňom nehovorilo, nakoľko neprináša veľa noviniek, ale i tak vám ho predstavíme v separátnom článku. Ideme k podstate večera!  

Dámy a páni, privítajte nové iPhony! (Úvod veľkolepý, ale realita je trošku slabšia) 

Začneme prvým prezentovaným modelom, ktorý má označenie iPhone 11 a je priamym nástupcom iPhonu XR. Dizajn novinky je veľmi podobný predchodcovi, akurát ponúka odolnejšie krycie sklá (iPhone XR tým trpel) a zadná strana má nové rozloženie prvkov. Najväčšou zmenou je dvojica zadných fotoaparátov, ktoré sú osadené v brúsenom skle. Štvorec, ktorý vytŕča, je jeden celok, v ktorom sú osadené dva snímače – aj tie vytŕčajú. Dokopy vytŕčajú dva elementy s odlišnou hrúbkou, tak sme zvedaví, ako to bude vyzerať naživo. Názor na dizajn si spravte sami. Zmenou je aj to, že logo Apple sa posunulo na stred zadnej strany – o tomto prvku sa nehovorilo vôbec. Základná novinka bude dostupná v 6 farebných prevedeniach – čierna, zelená, žltá, fialová, červená a biela.  

Technické špecifikácie novinky nie sú žiadnym prekvapením, tak si to poďme zhrnúť. Prednú časť bude pokrývať 6,1” Liquid Retina HD displej (IPS technológia + True Tone) so širokým farebným rozsahom P3 (1792 x 828 Px / 326 ppi). Displej má byť pokrytý odolnejším sklom s oleofóbnou povrchovou úpravou a nechýba mu ani haptická odozva. Rámiky okolo displeja sú stále rovnako hrubé. Čo sa týka vyhotovenia, tak novinkou je aj odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68 (30 minút v hĺbke 2 m).  

iPhone 11 bude poháňať nový čipset A13 Bionic + neural engine tretej generácie. Ten má byť, ako inak, podstatne výkonnejší ako predchodca – A12 Bionic. Slušný nárast nastal nie len vo výpočtovom výkone, ale aj v tom grafickom. Novinky majú výkon CPU a GPU porovnateľný s počítačmi a podľa Apple ide o najvýkonnejšie smartfóny na trhu. Hodnota pamäte RAM zatiaľ nie je známa, ale úložiská majú nezmenené hodnoty, čo je škoda. Základom je 64 GB verzia, následne 128 GB a max. pamäťová verzia má hodnotu 512 GB. Očakávali sme, že sa bude začínať na 128 GB. Kapacita batérie je tiež neznáma, ale v krátkosti bolo spomenuté, že má mať skvelú výdrž. V praxi by to mala byť +1 hodina k výdrži iPhone XR. Ach, toľko tajností. Je ťažké uviesť reálnu kapacitu batérie, Apple? Dobre, k základnému predstaveniu ešte pridajme stereo reproduktory, podporu Dolby Atmos, rýchlejšie FaceID, bezdrôtové nabíjanie a podpora dvoch SIM kariet (jedna eSIM).  

Teraz to najlepšie – základný iPhone bude mať dva zadné snímače, pričom jeden bude klasický širokouhlý a druhý ultra-širokouhlý. Základný širokouhlý snímač má rozlíšenie 12 Mpx a clonu f/1,8 (+ 5 násobný digitálny zoom). Ultra-širokouhlý snímač má rovnaké rozlíšenie 12 Mpx, clonu f/2,4 a zorné pole až 120° (2 násobné optické oddialenie). Prezentácia schopností týchto snímačov vyzerala výborne, tak sme zvedaví na reálny test. Základný snímač sa skladá zo 6 elementov a má optickú stabilizáciu obrazu. Širokouhlý snímač má 5 elementov a chýba mu aj optická stabilizácia. Vylepšením prešiel aj portrétny režim, ktorý má lepší bokeh efekt s možnosťou nastavenia hĺbky ostrosti. Ešte dodajme, že základný snímač má 100% Focus Pixels (rýchlejšie automatické zaostrovanie aj v horšom svetle).  

Veľkou novinkou je nočný režim, ktorý sa zapína automaticky a podľa dostupných informácií pracuje veľmi pekne. Aj o tom sa presvedčíme až v praxi. Pokračujeme automatickými úpravami fotografií, teda výpočtovou fotografiou, ktorá nebude úplne korešpondovať s realitou, ale na pohľad bude veľmi pekná. Snímač vytvorí viacero záberov s rôznou expozíciou a softvér z toho vytvorí jednotný a uhladený celok. Takýmto spôsobom vytvoríte takmer za každých okolností krásnu fotku. K fotkám patrí aj Smart HDR, ktoré prešlo jemnou inováciou a v spolupráci so strojovým učením spracováva fotky tak, aby boli čo najkrajšie. Výkonný čipset A13 Bionic dokáže počas fotenia automaticky sledovať pohybujúci sa objekt, čo pomôže výslednej ostrosti fotografie.  

Obísť nemôžeme ani video, ktoré dokáže iPhone 11 natáčať v max. rozlíšení 4K/60fps. Páči sa nám možnosť plynulého prechádzania z klasického do širokouhlého režimu počas aktívneho natáčania, čo vyzerá veľmi dobre. S priblížením obrazu sa zoomuje aj zvuk, čo je novinkou. Apple hovorí, že novinka má “cinematic” stabilizáciu, takže video opäť o level vyššie. Zaujala nás funkcia QuickTake, ktorá premení režim fotoaparátu na kameru a dokáže sledovať pohybujúci sa objekt. Ak dlhšie/silnejšie podržíte spúšť, tak sa automaticky začne nahrávať video. Posledná video inovácia je rozšírený dynamický rozsah počas natáčania videa so 60 fps. Praktické funkcie!  

Ešte dodajme, že predný TrueDepth snímač má rozlíšenie 12 Mpx a clonu f/2.2. Samozrejmosťou je vylepšený portrétny režim a možnosť natáčania spomaleného videa, čo doposiaľ nebolo možné. Prítomná je aj funkcia Smart HDR pre fotografie a široký dynamický rozsah pre video do 30 fps. Chýbať nebude ani automatická (softvérová) stabilizácia obrazu a sekvenčný režim.  

Cena: 64 GB – 799 Eur, 128 GB – 849 Eur / 256 GB – 969 Eur   

Dostupnosť: od 20 septembra / predobjednávky od tohto piatku  

Prečítajte si aj:

Privítajte najvýkonnejšie smartfóny tohto roku: Apple predstavil nový iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max (poznáme ceny a dostupnosť)

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE