Najpodstatnejšie zariadenia dnešného večera majú prívlastok PRO a ako sme už zvyknutí, ide o totožné telefóny s odlišnou veľkosťou displeja.

iPhone 11 Pro má vylepšený 5,8” Super Retina XDR displej (HDR displej – OLED technológia) s rozlíšením 2436×1125 Px (458 ppi) a kontrastným pomerom 2 000 000:1. Najväčší tohtoročný iPhone 11 Pro Max má 6,5” OLED displej totožnej technológie s rozlíšením 2688×1242 (458 Px). Samozrejmosťou je TrueTone technológia, široký farebný rozsah P3, haptická odozva, maximálny jas na úrovni 800 nitov (HDR až 1200 nitov) a odolnejšie krycie sklo s oleofóbnou vrstvou.  

“iPhone X a Xs MAX je vyradený z predaja” 

Dizajn týchto modelov je známy a oproti predchodcom sa veľmi nezmenil. Aj v tomto prípade je zmenu vidieť iba v zadnej časti, ktorá je celá zo skla a nachádzajú sa tu 3 snímače. Logo Apple je po novom v strede zadnej časti. iPhone 11 Pro a 11 Pro Max disponuje zvýšenou odolnosťou voči vode (30 minút/4 metre) a prachu – IP68  a celkovo by mali byť tieto zariadenia oproti predchodcom odolnejšie. Dostupné budú v 4 farebných prevedeniach – vesmírna sivá, strieborná, zlatá a novinkou je zelená. Posúdenie dizajnu necháme opäť na vás, nakoľko sa určite nezhodneme. Každopádne je nová zadná strana celkom zaujímavá a na pomery Apple až moc výstredná, tak uvidíme, ako to bude vyzerať naživo.  

iPhone 11 Pro / 11 Pro Max bude poháňať nový čipset A13 Bionic + neural engine tretej generácie. Ten má byť, ako inak, podstatne výkonnejší ako predchodca – A12 BionicAko sme už spomínali, slušný nárast nastal nie len vo výpočtovom výkone, ale aj v tom grafickom. Novinky majú výkon CPU a GPU porovnateľný s počítačmi a podľa Apple ide o najvýkonnejšie smartfóny na trhu. Hodnota pamäte RAM nie je ani v tomto prípade známa, ale s minimálne 4GB počítať môžete. Interné úložisko začína na úbohej hodnote 64 GB, nasleduje 256 GB a končí na úrovni 512 GB.  

Kapacita batérie je opäť tajomstvom, ale výdrž má byť až o 4, resp. 5 hodín lepšia oproti predchodcom. K tejto výbave ešte pridajme vylepšené stereo reproduktory, podporu Dolby Atmos, HDR 10, Dolby Vision, rýchlejšie FaceID, bezdrôtové nabíjanie, podporu dvoch SIM kariet (jedna eSIM) a rýchlu 18 W USB-C nabíjačku v základnom balení oboch Pro modelov. Potlesk prosím!  

Teraz prejdime k najväčšiemu lákadlu, ktorým je trojica snímačov. To, že je nový iPhone najrýchlejší už vieme. Vieme aj to, že nový čipset A13 Bionic + neural engine 3 generácie zvláda trilión operácií za sekundu a má najlepšie strojové učenie a dokonca vieme aj to, že toto je ten najlepší iPhone v histórii Apple. Teraz už naozaj prejdime k tým snímačom. 

Základom je širokouhlý snímač s rozlíšením 12 Mpx (26 mm), clonou f/1,8 a optickou stabilizáciou obrazu. Objektív má 6 členov a novinkou je aj 100% Focus Pixels (lepšie zaostrovanie). Druhý snímač je ultra-širokouhlý (13 mm) s rozlíšením 12 Mpx, clonou f/2,4 a zorným polom až 120°. Tento objektív je 5 členný a disponuje iba softvérovou stabilizáciou. Posledný snímač je starý známy teleobjektív s rozlíšením 12 Mpx (52 mm), clonou f/2,0 a optickou stabilizáciou obrazu. Tento snímač je 6 členný a ponúka 2-násobné priblíženie. Skvelá trojka, ktorá dokáže tvoriť zaujímavý video a foto obsah. Na ultra-širokouhlý snímač sme už dlho čakali, tak veríme, že bude pracovať tak, ako to bolo odprezentované.  

Vylepšením prešiel aj portrétny režim, ktorý má lepší bokeh efekt s možnosťou nastavenia hĺbky ostrosti (clonu bolo možné upravovať aj na iPhone Xs a Xs Max)Veľkou novinkou je nočný režim, ktorý sa zapína automaticky a podľa dostupných informácií pracuje veľmi pekne. Aj o tom sa presvedčíme až v praxi. Pokračujeme automatickými úpravami fotografií, teda výpočtovou fotografiou, ktorá nebude úplne korešpondovať s realitou, ale na pohľad bude veľmi pekná. Snímač vytvorí viacero záberov s rôznou expozíciou a softvér z toho vytvorí jednotný a uhladený celok. Takýmto spôsobom vytvoríte takmer za každých okolností krásnu fotku. K fotkám patrí aj Smart HDR, ktoré prešlo jemnou inováciou a v spolupráci so strojovým učením spracováva fotky tak, aby boli čo najkrajšie. Výkonný čipset A13 Bionic dokáže počas fotenia automaticky sledovať pohybujúci sa objekt, čo pomôže výslednej ostrosti fotografie.  

klasický vs. nočný režim

Obísť nemôžeme ani video, ktoré dokáže iPhone 11 Pro a 11 Pro Max natáčať v max. rozlíšení 4K/60fps – aj v režime Smart HDR. Páči sa nám možnosť plynulého prechádzania z klasického do širokouhlého a následne do tele režimu počas aktívneho natáčania, čo vyzerá veľmi dobre. S priblížením obrazu sa zoomuje aj zvuk! Obe novinky majú “cinematic” stabilizáciu, takže video opäť o level vyššie. Zaujala nás funkcia QuickTake, ktorá premení režim fotoaparátu na kameru a dokáže sledovať pohybujúci sa objekt. Ak posuniete prst položený na spúšti doprava, tak sa automaticky začne nahrávať video. Posledná video inovácia je rozšírený dynamický rozsah počas natáčania videa so 60 fps. Samé praktické funkcie!  

Ešte dodajme, že predný TrueDepth snímač má rozlíšenie 12 Mpx a clonu f/2.2. Samozrejmosťou je vylepšený portrétny režim a možnosť natáčania spomaleného videa (120 fps), čo doposiaľ nebolo možné. Prítomná je aj funkcia Smart HDR pre fotografie a široký dynamický rozsah pre video do 30 fps. Chýbať nebude ani automatická (softvérová) stabilizácia obrazu a sekvenčný režim. Video je možné natáčať v max. rozlíšení až 4K/60fps.  

Čo hovoríte na predstavené novinky, chystáte sa na nákup alebo vám to tento rok nedáva zmysel?

Cena 

iPhone 11 Pro:  64 GB – 1149 Eur 256 GB – 1319  Eur / 512 GB –  1549 Eur   

iPhone 11 Pro Max: 64 GB – 1249 Eur , 256 GB – 1419  Eur / 512 GB – 1649 Eur   

Dostupnosť: od 20 septembra / predobjednávky od tohto piatku 

Prečítajte si aj:  

Apple predstavil nový iPhone 11: Náhrada za iPhone XR dostala dva snímače a extra dávku výkonu

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE