Tentokrát chýbajú čipy pre OLED displeje určené pre najnovšie iPhony.

Táto téma nie je žiadnou horúcou novinkou, no už sa zdalo, že to celkom pekne utícha a problémy s nedostatkom čipov postupne miznú. Nuž, nie je to úplne realitou, nakoľko najnovšie správy hovoria o tom, že spoločnosť BOE, tretí najväčší dodávateľ OLED displejov pre Apple, má problémy s nedostatkom riadiacich čipov pre najmodernejšie displeje. Na základe tohoto faktu musí BOE redukovať výrobu a rovnako aj zmluvné dodávky displejov.

Apple
Apple

Zaujímavosťou je, že najväčší problém, všeobecne, je s produkciou a dodávkami úplne bežných čipov, ako je napr. tento, ktorý „iba“ manažuje správny chod a funkčnosť displeja. To platí aj v prípade iných low-tech čipov, pričom špičkové čipy, teda CPU, GPU a pod. tento problém nezasiahol. To je dané tým, že úplne bežné riadiace čipy sa používajú v obrovskom množstve produktov a zariadení, vrátane tých jablčných.

Tim Cook, generálny riaditeľ spoločnosti Apple nedávno priznal, že obmedzenia dodávok čipov a pod. stály spoločnosť Apple v posledných dvoch štvrťrokoch viac ako 6 miliárd dolárov – v každom z nich.

Aktuálne má nepekný problém spoločnosť BOE (čínsky gigant v rámci produkcie displejov), ktorá mala pre Apple dodať viac ako 40 miliónov OLED displejov pre iPhony. V realite sa kvôli pretrvávajúcej čipovej kríze tento objem zníži na 30 miliónov kusov, ktoré majú byť dodané v rámci roka 2022. Aktuálny nedostatok ovplyvní produkciu nových zariadení hlavne tento a budúci mesiac. Na záver dodajme, že najväčším dodávateľom OLED displejov pre Apple je Samsung, na druhom mieste je LG a tretím najväčším dodávateľom je BOE.

Zdroj: 9to5mac.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE