Spoločnosť čoskoro vstúpi do nového segmentu.

Súprava pre rozšírenú a virtuálnu realitu spoločnosti Apple bude po dlhoročnom vývoji konečne uvedená na trh. Apple s vývojom tejto sady začal pred siedmimi rokmi, pričom na jej vývoji sa podieľal 1000 členný tím. Apple tak tento rok vstúpi do segmentu, v ktorom nie je príliš veľká konkurencia, avšak náklady na projekt sú aj napriek tomu veľmi vysoké. Pripomeňme si, že spoločnosť v roku 2015 prvýkrát vstúpila aj do segmentu inteligentných hodiniek, pričom jej séria Watch patrí k najpredávanejším.

To pravdepodobne nebude prípad novej súpravy Apple Reality Pro, ktorá má byť poriadne drahá. Apple od prvej generácie dokonca neočakáva žiadny zisk. Portál GSMArena tvrdí, že cena tejto súpravy pre AR a VR bude až 3000 dolárov. Pokým jej predstavenie by malo prebehnúť počas konferencie WWDC niekedy v júni 2023, tak uvedenie na trh by malo byť ešte tento rok, čiže niekedy v druhej polovici roka 2023.

Vysokej cene budú zodpovedať aj kvalitné materiály a vyhotovenie. Sada Reality Pro bude vyrobená z hliníka, skla a vankúšikov. Po dizajnovej stránke sa nedá uprieť rovnaký dizajnový jazyk, ktorý sme mohli vidieť už pri slúchadlách Apple AirPods Max. Pri konštrukcii sa však objaví aj niekoľko zaujímavých riešení. Jedným z nich je aj predný panel, na ktorom sa majú zobrazovať oči používateľa. Po stranách majú byť umiestnené aj reproduktory, odkiaľ bude vychádzať aj popruh na hlavu.

Súprava Reality Pro bude aj poriadne výkonná. Bude využívať upravený procesor Apple M2, ktorému bude energiu dodávať batéria s kapacitou približne 8500 mAh. Táto hodnota by mala súprave umožniť až 2 hodinové nasadenie. 

Apple Reality ProZdroj: AppleWorldToday
Apple Reality Pro

Oproti konkurencii bude mať Apple Reality Pro aj niekoľko výhod. Bude mať sledovanie tváre a očí, bude kombinovať VR (vnútorné virtuálne prostredie) s AR (rozšírený reálny svet), bude mať vlastné rozhranie xrOS a bude slúžiť ako zariadenie na sledovanie videa (na sledovanie filmov alebo ako externá obrazovka pre Mac). Pri Macu sa očakáva aj ďalšie pokročilé prepojenie. V ďalšej výbave nebude chýbať niekoľko externých kamier na sledovanie rúk a senzory vo vnútri súpravy na sledovanie očí. Toto riešenie používateľom umožní interagovať s 3D rozhraním v Apple štýle iba stlačením palca a ukazováka. 

Do výbavy Reality Pro sa dostane aj ďalší osvedčený ovládací prvok, ktorým je digitálna korunka. Tá si svoje miesto už našla v hodinkách Apple Watch. Týmto prvkom bude možné veľmi jednoducho prepínať medzi VR a AR prostredím, čo sa takisto javí ako dôležitá konkurenčná výhoda. 

Tú však veľmi dobre doplní aj funkcia FaceTime, ktorá dokáže realisticky vykresliť tvár a celé telo človeka vo virtuálnom prostredí. To znamená, že rozhovor dvoch ľudí už nebude ako z kresleného filmu, ale bude mať oveľa bližšie k realite. Pri tejto funkcii je však potrebný vysoký výpočtový výkon. Hoci čip M2 ho má, tak v prípade tejto funkcie bude jedno obmedzenie. Rozhovor v “plnej kvalite” bude možný iba pri dvoch osobách. Keď ich bude viac, tak na vykreslenie sa použije Memoji.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.