Znížil sa aj počet predpokladaných dodávok na trh.

To, že Apple budúci rok chystá predstavenie svojej náhlavnej súpravy pre virtuálnu realitu, sme už nejaký čas vedeli. Dobre informovaný analytik Ming-Chi Kuo, ktorý máva presné informácie z prostredia Apple, však na Twitteri tvrdí, že príchod novej platformy sa trochu opozdí a príde až v druhej polovici roka 2023.

Podľa jeho informácií je síce dodávka hlavných komponentov headsetu naplánovaná už na I. kvartál 2023, ale dodávky zariadení klientom sa posúvajú z II. štvrťroka na druhú polovicu roka, pričom príčinou majú byť problémy súvisiace so softvérom. Kuo tiež tvrdí, že sa znížila prognóza počtu dodaných kusov náhlavnej súpravy z 800 000 až 1,2 milióna na zhruba 500 000.

Prezentáciu, na ktorej mala byť nová náhlavná súprava predstavená, pritom v Apple plánovali už na január 2023. Ak však skutočne príde k spomínanému oneskoreniu, medzi predstavením a uvedením náhlavnej súpravy na trh by vznikla veľká časová medzera. Zatiaľ nie je jasné, či predstavenie v Cupertine z tohto dôvodu odsunú.

Ako sme písali v predchádzajúcom článku, náhlavnú súpravu Apple by mal pohánať operačný systém nazvaný „xrOS“, namiesto pôvodne očakávaného „realityOS“ či skráteného „rOS“. Písmená „XR“ sú skratkou pre „eXtended Reality“, čo je termín používaný pre náhlavné súpravy, ktoré dokážu využívať virtuálnu realitu aj rozšírenú realitu.

Rozdiel medzi nimi je v tom, že virtuálna realita je kompletne umelo vytvorené prostredie, zatiaľ čo rozšírená realita kombinuje prvky skutočného a digitálneho sveta.

V súčasnosti sa virtuálnej realite venuje len málo firiem, medzi ktorými sú Sony, Valve, HTC, ale aj materská firma Facebooku Meta.

Zdroj: Twitter.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.