Nové podmienky a dohody, ktoré by trochu vyvážili postavenie obchodu a vývojárov.

Na stránkach Apple sa objavila informácia o tom, že chce firma zachovať bezpečný obchod a poskytnúť lepšiu obchodnú príležitosť pre vývojárov. Poďme sa na tieto PR vyjadrenia korporátu pozrieť v našom jazyku. Spomenúť treba ešte perlu v oblasti vyhlásení alebo akúsi povinnosť pri strategickej komunikácii a to, že Apple oceňuje spätnú väzbu a nápady vývojárov. No, nič iné im ani nezostáva. Kauza Fortnite im dala zabrať, treba ale dodať, že Fortine porušil podmienky ako prvý. Tie možno nefér podmienky, s ktorými ale vývojári hry súhlasili.

Dohoda hovorí o tom, že vývojári môžu zdieľať možnosti nákupu s používateľmi mimo svojej aplikácie pre iOS. To bolo vlastne problémové v prípade Fortnite a tu sa rozdúchal oheň, keď ponúkali obsah cez vlastný e-shop. Apple na toto pochopiteľne zareagoval, lebo bol ukrátený a zisky. Na tie mal ale podľa zmluvných podmienok nárok. Epic Games spravili prvý krok, ktorí síce poukazoval na vysoké poplatky odvádzané Applu z každej transakcie, no porušili tým podmienky a tu by sme dali za pravdu Applu.

Phil Schiller, člen spoločnosti Apple, ktorý dohliada na App Store, sa vyjadril, že ide o najdôveryhodnejšie miesto, kde môžu používatelia získať aplikácie, že je to výborná obchodná príležitosť pre vývojárov, aby mohli inovovať, prosperovať a rásť. S tým sa dá súhlasiť a tiež spresňujeme, že Apple si postupne počas rokov berie menšiu províziu až nakoniec po niekoľkých rokov (hovorí sa o troch) si už neberie žiadnu. No vývojári majú stále možnosť ponechať aplikáciu v obchode a prosperovať z nej. Vieme, ale že najväčšie zisky sú v prvých rokoch ak nie mesiacoch.

Po dialógu Apple a žalobcovia v žalobe vývojárov proti Apple. dosiahli dohodu, ktorá identifikuje sedem kľúčových priorít spoločných pre spoločnosť Apple a malých vývojárov. Na žiadosť vývojárov firma súhlasila s tým, že výsledky vyhľadávania budú aj naďalej založené na objektívnych charakteristikách, ako sú stiahnutia, hviezdičkové hodnotenia, relevantnosť textu a signály správania používateľov. Na základe tejto dohody zostane súčasný systém vyhľadávania v App Store zachovaný minimálne počas nasledujúcich troch rokov. Znamená to teda, že po troch rokoch sa bude s výsledkami zatiaľ neurčeným spôsobom manipulovať?

Vývojári nebudú platiť spoločnosti Apple províziu za žiadne nákupy uskutočnené mimo ich aplikácie alebo obchodu App Store. Používatelia musia s komunikáciou súhlasiť a majú právo ju odmietnuť. Nakoniec, toto by používateľom nemuselo prekážať. Firmy aj na Androide používajú bezpečné mechanizmy a tak používateľovi nemusí záležať na tom, akým spôsobom za obsah zaplatí.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.