Už pri predstavení iPhonu X spoločnosť naznačila, že budúcnosť zabezpečenia bude patriť iba Face ID.

Veľa fanúšikov značky, si na Face ID zvyklo a prinavrátenie funkcie odomykania pomocou odtlačkov prsta – Touch ID, by považovalo za krok späť. Na jednej strane je za každých okolností výborne fungujúce Face ID, pričom aj odomykanie pomocou odtlačkov prstov, má stále pomerne veľa fanúšikov.

Najnovší patent spoločnosti Apple, dáva pritom malú nádej, že pri ďalšej generácii iPhonov bude kombinovať obidve biometrické technológie zabezpečenie. Patent sa na začiatku zaoberá popisom problémov, ktoré sú spojené s problematikou 2D skenovania tváre. To je menej bezpečné, pokiaľ ho porovnáme napríklad s funkciou Face ID.

Techniky implementácie biometrickej autentifikácie pomocou elektronických zariadení sú vo všeobecnosti pomerne ťažkopádne. Niektoré existujúce techniky, napríklad tie, ktoré sa zameriavajú na rozpoznávanie tváre vyžadujú, aby používateľ takmer dokonale zosúladil biometrický prvok rovnakým spôsobom počas zápisu aj opakovania autentifikácie.

Odchýlka biometrických prvkov často vedie k falošne negatívnemu výsledku. Výsledkom toho je, že používateľ je voliteľne povinný zbytočne vykonávať viacnásobné opakovania biometrickej autentifikácie alebo je prípadne odradený od používania biometrických údajov. To je aj dôvod, prečo si Apple zvolil kamerový systém TrueDepth, aby namiesto 2D skenovania použil práve osvedčené 3D snímanie – Face ID.

Apple využíva aj pri najnovších patentoch pôvodné vyobrazenia iPhonov

Časť patentu pritom zvyšuje možnosť spojenia Face ID a Touch ID do toho istého zariadenia, pričom obrázok vyššie znázorňuje postupnosť, kedy najprv zlyhalo odomknutie pomocou tváre a následne sa použilo odomknutie pomocou odtlačkov prstov, ako núdzové riešenie pre odomknutie zariadenia. Ako tretí bezpečnostný prvok je vyobrazené aj klasické použitie kódu.

Pokiaľ by sa Apple rozhodol použiť Touch ID a doplnil tak zatiaľ veľmi bezpečnú metódu Face ID, tak predpokladáme, že senzor odtlačkov prstov bude vložený už priamo do displeja. Najnovšie patentové riešenia zobrazujú aj technológiu snímania tváre, ktorá by mohla byť zabudovaná aj priamo do hodiniek Apple Watch. V tomto smere je veľmi ťažké odhadnúť, kedy by sa mohol tento prvok v hodinkách objaviť.

Apple, vrátane iných veľkých spoločností, si patenty podávajú aj pre prípad “keby niečo”. Tieto úniky pritom nevylučujú, že v budúcnosti by sa Face ID a Touch ID mohli spolu objaviť v nejakom zariadení od Applu. Spoločnosť sa bude snažiť v prvom rade skryť kamery potrebné pre rozpoznávanie tváre pod displej, čo urýchli implementáciu funkcie Face ID aj do hodiniek Watch. Apple sa bude takisto snažiť vyhnúť dieram v displejoch, aby nešiel cestou Android zariadení.

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Apple má v ponuke prvé originálne puzdro pre iPhone XR. Cena je opäť prekvapujúca.

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.