Uplynulý týždeň sme vám priniesli správu o tom, že očakávaný iPhone 13 bude podporovať satelitnú komunikáciu, článok nájdete – TU.

Túto informáciu ako prvý publikoval uznávaný a spoľahlivý analytik, Ming-Chi Kuo. Správa bola zameraná na satelitnú LEO komunikáciu. Následne sa tejto téme začal podrobnejšie venovať – Mark Gurman – z Bloombergu, pričom uviedol ďalšie podrobnosti o tejto funkcii a jej implementácii do iPhonu 13.

Mark Gurman v informačnej správe uviedol, že satelitné funkcie síce budú, ale iba na vybraných trhoch a v špecifických situáciách.

„Núdzové satelitné funkcie budú fungovať iba v oblastiach bez akéhokoľvek mobilného pokrytia a iba na vybraných trhoch. Hovorí sa aj o tom, že spoločnosť Apple plánuje nasadiť vlastnú skupinu satelitov na prenos údajov do zariadení, ale tento plán je pravdepodobne ešte veľmi vzdialený.“

iPhone 13
iPhone 13

Taktiež popisuje, že Apple neposkytne používateľom iPhonu 13 možnosť telefonovať bez mobilného pokrytia.

„Niektorí sa ma pýtali, či tieto nové funkcie znamenajú, že iPhone možno používať ako satelitný telefón s možnosťou telefonovať kdekoľvek na svete bez mobilného pokrytia.“ Odpoveď je jednoznačné a veľké NIE. To sa neudeje teraz, ani budúci rok, ani kedykoľvek v blízkej budúcnosti. “

Gurman vysvetľuje, že spustenie takejto funkcie by vyžadovalo hardvér, ktorý ešte nie je pripravený. Tiež by to bolo drahé a mohlo by to spôsobiť „vzburu“ mobilných operátorov, ktorých Apple potrebuje na svojej strane.

Podľa správy agentúry Bloomberg z minulého týždňa Apple pracuje na najmenej dvoch prístupoch: Základom je prenos krátkych núdzových textov a odosielanie núdzových SOS signálov v prípade krízy, ako napríklad havária lietadla alebo potápajúca sa loď v odľahlých oblastiach a pod. Druhou možnosťou by boli obmedzené hovory.

Spoločnosť Apple zrejme integruje núdzové satelitné správy do natívnej aplikácie Správy, čo umožní používateľom kontaktovať núdzové služby a blízkych priateľov bez akéhokoľvek mobilného signálu. Bloomberg uvádza, že núdzové správy by sa javili ako sivé bubliny a spájali by tradičnú modrú farbu iMessage a zelenú pre SMS. 

Pripojenie k satelitu by podľa správy vyžadovalo, aby bol používateľ v otvorenom priestore, teda vonku. Získanie signálu môže trvať až jednu minútu.

Prijali by ste v iPhone takúto novinku? Z nášho pohľadu by to bola zaujímavá a veľmi užitočná funkcia. Sme zvedaví, aká bude realita a kedy o tom bude hovoriť verejne aj Apple.

Zdroj: 9to5mac.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE