Informácie o tejto zaujímavej funkcii priniesol známy a uznávaný analytik, Ming-Chi Kuo.

V praxi by to znamenalo, že iPhone 13 bude z časti satelitným zariadením, s ktorým by sa dalo volať + odosielať správy aj z oblastí bez akéhokoľvek mobilného signálu, čo by bolo v rámci smartfónov revolučným riešením. Aktuálne sa na komerčnú satelitnú komunikáciu v odľahlých oblastiach využívajú špeciálne zariadenia ako napr. Garmin inReach Mini (Recenzia – TU). Určite to ale nebude jednoduché, nakoľko by museli spolupracovať aj operátori.

Satelitné pripojenie v rámci iPhone 13 by na komunikáciu využívalo satelity v rámci LEO – na nízkej obežnej dráhe. Ming-Chi Kuo dodal, že modelová rada 13 bude obsahovať špeciálny hardvér, vďaka ktorému dokáže s týmito satelitmi komunikovať. Samozrejme, muselo by to byť povolené príslušnými softvérovými funkciami, čo bude mať v rukách iba Apple.

LEO / Starlink
LEO / Starlink

Rôzne úniky potvrdzujú, že iPhone 13 by mal obsahovať špeciálne prispôsobený čip Qualcomm X60, ktorý podporuje satelitnú komunikáciu. Konkurenčné značky a zariadenia v aktuálnej dobe čakajú na schválenie/prijatie čipu X65, ktorý bude nutný v rámci implementácie funkcií na satelitnú komunikáciu v roku 2022.

Dodajme, že dodávateľom internetového pripojenia v rámci „LEO“ je Spacelink Starlink a poskytovateľom služieb satelitnej komunikácie je údajne Globalstar. Táto spoločnosť spolupracuje s Qualcomm na podpore n53 pásma v pripravovaných čipoch X65.

Aby to fungovalo jednoducho, tak musia spolupracovať aj mobilní operátori

Ming-Chi Kuo vysvetľuje, že najjednoduchším scenárom pre poskytovanie pripojenia cez satelity v rámci LEO je spolupráca – mobilní operátori by museli spolupracovať so spoločnosťou Globalstar. Koncoví používatelia by tak mohli veľmi jednoducho využívať satelitnú komunikačnú službu – v rámci svojho operátora a paušálu bez dodatočných zmlúv a platieb.

Satelitná komunikácia v rámci LEO je porovnateľná s mmWave5G. Dopad tejto technológie na sieťový/komunikačný priemysel je obrovský – v pozitívnom zmysle. Spoločnosť Apple je podľa slov, Ming-Chi Kua, ohľadom satelitnej komunikácie veľmi optimistická. Postupom času má vraj v pláne vytvoriť samostatný tím pre výskum a vývoj satelitných technológií, aby ich mohla implementovať do rôznych zariadení. Predpokladá sa, že Apple plánuje túto technológiu využívať veľmi aktívne, nakoľko by mohla podstatne vylepšiť niektoré nedostatky a funkcie aj v rámci elektromobility a pod.

Zdroj: Macrumors.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE