Službu spustila americká spoločnosť skôr ako sa očakávalo.

Od utorka 15. novembra 2022 firma Apple umožnila používateľom telefónov radu iPhone 14 využívať v prípade potreby núdzové satelitné SOS správy. Ide vlastne o možnosť spojiť sa so záchrannými zložkami v prípade, ak je telefón mimo dosahu mobilných sietí a wi-fi.

Služba bola zatiaľ spustená len v Spojených štátoch amerických (USA) a v Kanade, avšak už v decembri by mala byť sprístupnená aj používateľom vo Francúzsku, Nemecku, Írsku a Spojenom kráľovstve.

Funkcia funguje tak, že človek v núdzi vyplní krátky dotazník s pár dôležitými informáciami – napríklad o aký druh núdzovej situácie ide a koľko ľudí potrebuje pomoc, prípadne ďalšie podrobnosti. Údaje budú odoslané priamo záchranným službám, ktoré môžu prijímať textové správy, alebo jedno z centier spoločnosti Apple zavolá tým, ktoré to nedokážu. Následne je možné prijímať a odosielať aj ďalšie správy s prípadnými otázkami a doplňujúcimi informáciami.

Keďže satelitné dáta využívajú len malú šírku pásma, spoločnosť Apple vyvinula kompresiu, ktorá text skomprimuje údajne až o 300 %. Telefón potrebuje na prenos správy približne 15 sekúnd, ale môže to byť viac, ak používateľ nemá dobrý výhľad na oblohu.

V správe môžu byť prednastavené prípadné zdravotné ťažkosti používateľa, ako napríklad alergie na nejaké lieky. V telefóne môže byť zároveň uložených desať núdzových kontaktov, ktoré dostanú kópiu núdzovej správy. Používatelia majú v telefóne k dispozícii aj tzv. demo režim, ktorý im názorne predvedie, čo všetko musia urobiť pri odoslaní správy v reálnej núdzovej situácii.

Núdzové volanie SOS cez satelit chceli v Apple spustiť koncom novembra, ale napokon to stihli skôr. Prvé dva roky bude bezplatné, po nich bude vyžadované platené predplatné. Cena zatiaľ nebola konkretizovaná.

Zdroj: Apple.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.