Apple sa zatiaľ v segmente zariadení so skladateľnými displejmi neangažuje, to ale neznamená, že niečo nechystá. Rôzne fámy o snahách výrobcu sa v týchto dňoch objavili na viacerých portáloch.

Tom’s Guide informoval o tvrdeniach uznávaného redaktora špecializujúceho sa na Apple Marka Gurmana. Ten hovorí, že výrobca z Cupertina sa myšlienkou skladateľných zariadení zaoberá. Gurman tvrdí, že by mohlo ísť o koncept spájajúci MacBook a iPad do jedného skladateľného zariadenia na štýl Lenovo ThinkPad X1 Fold či Asus Zenbook 17 Fold Oled.

Základom by bol asi 20-palcový skladateľný displej, ku ktorému by sa dala pripojiť fyzická klávesnica, prípadne by polovica displeja slúžila ako virtuálna dotyková klávesnica. Gurman sa týmito tvrdeniami pridal k predpovediam ďalšieho renomovaného analytika Ross Younga, ktorý tiež upozornil na možný vývoj takéhoto zariadenia zo strany Apple. Uvedené skladacie zariadenie Apple vraj vyvíja už pár rokov, ale podľa Younga nedôjde k jeho predstaveniu pred rokom 2025, pravdepodobnejšie až v rokoch 2026 – 2027.

Hovorí sa tiež o skladateľnom iPade, ktorý by dokonca mohol byť predstavený skôr než skladateľný iPhone. Podľa výročnej správy analytickej spoločnosti CCS Insights, o ktorej informovala televízia CNBC, vraj Apple uvedie skladateľný iPad na trh v roku 2024. Šéf výskumu CCS Insights Ben Wood tvrdí, že uviesť najprv skladateľný iPhone by bolo pre Apple veľké riziko, pretože cena by musela byť veľmi vysoká, aby tento model „nekanibalizoval“ bežné Apple telefóny – teda aby jeho predaje nešli na ich úkor.

Wood konkrétne spomína cenovku takéhoto telefónu okolo 2500 dolárov, čo by u nás znamenalo šialenú cenovku nad 3000 eur. Dodáva, že cupertinská firma však bude donútená nejako reagovať, pretože trend skladateľných telefónov a iných podobných zariadení podľa neho naberá na sile.

Skladateľný iPhone v najbližších dvoch rokoch na trh nepríde ani podľa názorov iných odborníkov. Portál Brg.com v tomto smere tlmočí vyjadrenia už spomínaného Rossa Younga a ďalšieho overeného analytika Ming-Chi Kua. Obaja očakávajú, že skladateľný jablčný telefón nebude predstavený skôr ako v roku 2025.

Zdroj: Tomsguide.com, CNBC.com, Brg.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.