Spoločnosť Apple spozornela na konci roka 2019 kvôli ochrane súkromia v novom rade iPhone 11. Ukazuje sa však, že problém vyrieši v blízkej budúcnosti.

Najnovšia verzia beta pre systém iOS 13.3.1 bude obsahovať nový prepínač v systémových nastaveniach na vypnutie funkcií ultraširokého pásma. Je to dôležité, pretože krátko po uvedení zariadení iPhone 11 a 11 Pro používatelia zistili, že ich telefón pravidelne sleduje ich polohu a to aj vtedy, ak službu určovania polohy vypli pre každú jednotlivú aplikáciu v ich telefóne.

YouTuber Brandon Butch zverenil na Tweeteri snímku obrazovky s novým prepínačom:

Najnovšie telefóny iPhone dodáva Apple s novým čipom Ultra Wideband. Ten okrem iného umožňuje presnejšie sledovanie zariadení, ktoré sa nachádzajú blízko seba. To by mohlo vylepšiť funkcie ako AirDrop a sledovanie zariadenia Apple pri jeho strate.

Skutočnosť, že nové telefóny iPhone stále zobrazovali oznamovaciu službu na určovanie polohy vedľa batériovej lišty, aj keď žiadne aplikácie nemali na to povolenie, považovali niektorí používatelia za chybu. Podľa Apple to fungovalo podľa nasledovného scenáru; čip Ultra Wideband podlieha rôznym predpisom na rôznych miestach, takže telefóny sledovali svoje umiestnenie, aby sa ubezpečili, že sa čipy dajú vôbec použiť.

Apple tiež vysvetlil, že sledovanie polohy prebiehalo výlučne na samotnom zariadení, takže teoreticky by bolo ťažké kompromitovať zistené údaje. Ale pre ľudí, ktorí si skutočne cenia svoje súkromie, to nemuselo stačiť.

Nie tak známy termín kedy, ale spoločnosť Apple plánuje pridať prepínač ultraširokopásmového pripojenia do iPhone 11 prostredníctvom aktualizácie softvéru. Potom budú isto všetci spokojní.

Zdroj: Mashable.com

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.