Zariadenie Apple TV je malá čierna škatuľka, ktorá sa pomocou HDMI kábla pripojí k televízoru alebo externému displeju. Spočiatku toto zariadenie nemalo na Slovensku veľký zmysel, pretože chýbal obsah. Neskôr však Apple sprístupnil knižnicu filmov v službe iTunes a v aktuálnej verzii Apple TV prináša výrazný nárast výkonu a podporu aplikácií.

Z Apple TV je razom všestrannejší prístroj. Plný potenciál u nás nedosiahne, pretože v porovnaní s Amerikou nemáme viacero videoslužieb, ako je Netflix. Takisto chýba podpora hlasového ovládania pomocou Siri. S virtuálnou asistentkou sa môžete rozprávať napr. po anglicky. Avšak filmy cez iTunes, aplikácie a podporu služby HBO GO využijete aj u nás.

Apple TV sa pri porovnaní s predchodcom výraznejšie neodlišuje. Čiernu škatuľku zdobí ikonické logo Applu. Na prednej strane si všimnete bielu diódu, na zadnej strane nájdete porty. Používateľ má k dispozícii konektor napájania, HDMI výstup a ethernetový port. Apple TV však zvláda pripojenie do internetu aj pomocou Wi-Fi s podporou štandardov až do ac. Všimnete si aj USB port typu C, ten je však určený iba technikom. Pre potreby pripojenia externého disku neslúži. To mimochodom Apple TV v oficiálnej verzii nikdy neumožňoval.

V balení nájdete aj nové diaľkové ovládanie. To obsahuje (skryté) akčné tlačidlo, na ktorom je položená dotyková plocha. Ďalej je k dispozícii tlačidlo Menu, Domov, regulácia hlasitosti, spustenie/pozastavenie prehrávania a tlačidlo s ikonou mikrofónu. Posledné menované aktivuje funkciu Siri, pri nastavení Slovenska vás však presmeruje na obrazovku s vyhľadávaním.

Používateľské rozhranie operačného systému sa výraznejšie nezmenilo, pribudla plocha pre ikony nainštalovaných aplikácií. Dodajme, že aktuálna, štvrtá generácia Apple TV využíva operačný systém tvOS 9.0.1, ktorý je založený na mobilnom systéme iOS 9.0.1. Zariadenie je dostupné vo verzii s 32 GB alebo 64 GB úložiskom, má 2 GB operačnú pamäť a procesor Apple A8, ktorý výrobca použil aj v iPhone 6 / 6 Plus a iPade mini 4. Apple TV podporuje rozlíšenie do 1080p, v tomto smere sa oproti predchodcovi neodlišuje.

Novinkou je vylepšený diaľkový ovládač s dotykovou plochou. Pri hraní dokáže nahradiť herný ovládač

Novinkou je vylepšený diaľkový ovládač s dotykovou plochou. Pri hraní dokáže nahradiť herný ovládač

Základom novej Apple TV sú 4 základné aplikácie. iTunes movies umožňuje pristupovať k bohatej knižnici filmov. Ide o tie isté filmy, ktoré nájdete v obchode iTunes pri použití rovnomennej počítačovej aplikácie, resp. pri prehliadaní obchodu pomocou iPhonu či iPadu. Netreba dodávať, že všetko je v cloude a nákupy vo vašom používateľskom konte sa synchronizujú. Okrem filmov je k dispozícii sekcia Hudba s podporu služby Apple Music. Ak nemáte predplatné, vypočujete si rádio Beats 1. Sociálnu sieť Connect sme však v aplikácii pre Apple TV nenašli. Samozrejmosťou je aj prístup do cloudovej knižnice vašich fotiek, ak ich zálohujete na servery Applu.

Tieto 3 aplikácie tvorili základ aj v prípade tretej generácie Apple TV, ktorá sa dnes ešte stále predáva. Stojí 77 eur, čo je o 100 eur menej ako testovaná štvrtá generácia. Apple ju prezentuje ako cenovo dostupnejšie riešenie, ktoré je ideálne, ak chcete využívať iba spomenuté systémové funkcie, resp. streamovať multimédiá z iOS zariadení.

V prípade štvrtej verzie však Apple chce, aby ste si priplatili za podporu aplikácií. Práve AppStore pre Apple TV je štvrtou základnou aplikáciou aktuálnej generácie. Cieľ je jasný – zopakovať úspech, ktorý priniesli aplikácie pre iPhone a iPad.

Môžeme polemizovať, či multimediálna škatuľka potrebuje vlastné aplikácie. Totiž, keď do nej pošlete z iPhonu video z aplikácie NHL, výsledok je totožný ako keď si to isté video spustíte priamo cez NHL aplikáciu pre Apple TV. Detto v prípade služby YouTube atď. Argumentom môže byť pohodlie používateľa. Vďaka zabudovaným Apple TV aplikáciám nepotrebujete ďalšie zariadenia, môžete ich odložiť bokom. Na druhej strane, my sme Apple TV používali najčastejšie na sledovanie filmov cez HBO GO. Nakoľko táto aplikácia pre náš región zatiaľ chýba, iPhone sme museli mať poruke.

Siri pri nastavení slovenčiny nevyužijete, avšak z podpory aplikácií budete profitovať. Veľkú budúcnosť predpovedáme najmä hrám

Siri pri nastavení slovenčiny nevyužijete, avšak z podpory aplikácií budete profitovať. Veľkú budúcnosť predpovedáme najmä hrám

V ponuke AppStore nájdete aplikácie, ktoré sú viac či menej prínosné. TripAdvisor vo verzii pre Apple TV považujeme za zbytočnosť a v ponuke nenájdete ani internetový prehliadač (toto rozhodnutie chválime). Väčšina informačných aplikácií je v podstate zbytočná, aplikácie s dôrazom na videoobsah majú potenciál. Či už ide o informácie, zábavu alebo fitness. Žiarivú budúcnosť však predpovedáme hrám.

Totiž, nová Apple TV je svojím spôsobom aj herná konzola. Nemá zmysel hovoriť o nej ako o konkurencii pre PS4 alebo Xbox One. Na zariadení si zahráte primárne menej náročné hry, ktoré sú dostupné aj pre iPhone a iPad. V obchode však nájdete aj tituly, ktoré kvalitou môžu konkurovať menším konzolovým hrám. Či už ide o Beat Sports, čo je novodobá náhrada za Wii Sports, Octodad (táto hra vyšla aj na PS4), Guitar Hero Live alebo Disney Infinity 3.0 (obe menované sú dostupné aj na „veľkých“ konzolách a DI 3.0 pre Apple TV je kvalitou grafiky cca na úrovni PS3 verzie).

Všetky hry s výnimkou Guitar Hero si zahráte aj pomocou diaľkového ovládača, ktorý má v sebe zabudovaný akcelerometer, čo využijete v prípade závodných hier. Ovládanie hier takýmto spôsobom je v niektorých prípadoch nepohodlné. K dispozícii je však viacero herných ovládačov, ktoré pomocou Bluetooth rozhrania pripojíte k Apple TV, ale aj iOS zariadeniam. Viac o takomto ovládači píšeme v článku o hernom príslušenstve.

O kúpe novej Apple TV má zmysel uvažovať iba v prípade, že chcete využívať aplikácie a takisto hry. Ide o prirodzenú evolúciu a koncept novej Apple TV je nám sympatický. Viac o možnostiach Apple TV a o porovnaní s Chromecastom píšeme v samostatnom článku o posielaní obsahu do televízie.

Cena: od 175 EUR
Zapožičal: iStores

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit