Nová verzia systému iOS 18 prinesie veľa užitočných vylepšení.

Funkcie na uľahčenie používania mobilných zariadení sú k dispozícii veľmi dlho. Tie by však mohla čoskoro rozšíriť aj nová sada funkcií dostupnosti, ktorá pravdepodobne bude súčasťou systémov iOS 18 a iPadOS 18. Aj keď uvedenie jednotlivých funkcií bude najskôr v 3. kvartáli tohto roka, tak Apple o nich viac prezradí už budúci mesiac počas konferencie WWDC 2024. 

Funkcie dostupnosti majú uľahčiť používanie mobilných zariadení nielen pre ľudí s postihnutím, ale uľahčia používanie vybraných mobilných zariadení v špecifických situáciách aj zdravým ľuďom. Jednou z pripravovaných funkcií má byť aj sledovanie očí, ktoré má byť k dispozícii pre iPhony a iPady. Ako naznačuje samotný názov, tak tieto zariadenia bude možné ovládať iba za pomoci očí s pomocou umelej inteligencie.

Apple Music HiFi
Apple Music

Dobrou správou je, že sledovanie pomocou očí si nebude vyžadovať žiadny externý hardvér a bude fungovať s každou aplikáciou. Aplikáciami tak nebude možné pomocou očí iba prechádzať, ale bude možné využívať aj ich všetky ovládacie prvky. 

Ďalšou z noviniek majú byť aj pokročilé vibrácie, ktoré sa budú meniť na základe prehrávanej hudby z aplikácie Apple Music. Neskôr však bude táto možnosť k dispozícii aj pre aplikácie tretích strán. Bude však iba na vývojároch, či sa ju do nich rozhodnú integrovať.

Apple zmierni negatívne dopady kinetózy

Pokiaľ radi cestujete autom, a pri tom používate iPhone alebo iPad, Apple pripravuje aj funkciu, ktorá zmierni kinetózu. Ide o funkciu Vehicle Motion Cues, ktorá má zmierniť negatívne dopady cestovania na ľudí s kinetózou dynamicky meniacim sa obsahom na okrajoch displeja.

Apple pre CarPlay pripravuje upozornenia na zvukyZdroj: GSMArena
Apple pre CarPlay pripravuje upozornenia na zvuky

S cestovaním súvisí aj systém CarPlay, ktorý dostane hlasové ovládanie, ale aj rozpoznávanie zvuku, čo je funkcia užitočná pre ľudí so sluchovým postihnutím, aby boli upozornení na klaksóny a sirény áut. Apple však myslí aj na pre farboslepých, pre ktorých pripraví farebné filtre, aby prostredie CarPlay bolo pre nich čitateľnejšie.

To však nie je ani zďaleka všetko, pretože iOS 18 dostane aj niektoré z Galaxy AI funkcií.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.