Testovacie fázy ponúkajú veľmi zaujímavé výsledky.

Nové čipové sady Snapdragon sú reakciou na meniacu sa stratégiu výrobcov smartfónov, ktorej sa musel Qualcomm prispôsobiť. Iba pred pár dňami sa objavila správa, ktorá naznačuje, že nový čipset Snapdragon 8 Gen 4 pre vlajkové smartfóny bude predstavený tento rok v októbri. Zástupca spoločnosti počas MWC v Barcelone naznačil, že Snapdragon 8 Gen 4 bude využívať procesor Oryon. Aj vďaka novej architektúre sa očakávajú medzigeneračné zmeny, avšak zdá sa, že tie by sa tentokrát mohli vymykať zaužívaným štandardom.

Keďže je jasné, že nové vlajkové čipové sady sa nachádzajú v procese testovania, tak na verejnosť sa môžu dostávať neúplné informácie, tak trochu vytrhnuté z kontextu. Na druhej strane ani tieto informácie nie sú na škodu, keďže ponúkajú prvý pohľad nielen na čipovú sadu Snapdragon 8 Gen 4, ale teraz aj na novú čipovú sadu spoločnosti Apple s očakávaným označením Apple A18 Pro.

Je však jasné, že čipová sada Apple A18 Pro sa na trh dostane o niečo skôr, keďže má byť súčasťou série iPhone 16, ktorá má byť na trh uvedená už v septembri tohto roka. Pokým nedávne benchmarky Snapdragon 8 Gen 4 z porovnávacej platformy Geekbench naznačili neskutočne vysoký výkon hraničiaci s “nemožným”, tak teraz sa na internete objavili aj výsledky čipovej sady Apple A18 Pro.

Tejto sade sa podarilo dosiahnuť v single core teste skóre na úrovni 2822 bodov a v multi core teste skóre na úrovni 8571 bodov. Zdá sa však, že výsledky vychádza zo súčasnej testovacej fázy, takže konečná verzia by mohla byť o niečo (alebo aj oveľa) výkonnejšia. 

Už skôr sa predpokladalo, že Snapdragon 8 Gen 4 by mal ponúkať identický výkon ako Apple A18 Pro. Nedávne testy však tento čipset od Qualcommu vykreslili ako neskutočnú beštiu, keď v jednojadrovom teste dosiahla skóre až 3300 bodov, avšak je zrejmé, že táto verzia bola pretaktovaná. Aj pri sade Snapdragon 8 Gen 4 sa preto očakáva výkon jedného jadra niekde na úrovni 2800 bodov.

Hoci pri výkone jedného jadra sa očakáva veľmi podobný výsledok, tak smerodajný bude aj výkon všetkých jadier. Pripomeňme si, že sada Apple A18 Pro bude založená na novom 3nm procese N3E spoločnosti TSMC, čo znamená, že bude modernejšia ako aktuálna A17 Pro.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.