Aká bude realita?

Počas uplynulých rokov sa stratégia uvádzania vlajkových čipových sád Snapdragon mierne zmenila. Táto zmena bola aj určitou reakciou na meniacu sa stratégiu výrobcov smartfónov, ktorej sa musel Qualcomm prispôsobiť. Aj vďaka tejto zmene sa už udalosť Snapdragon Summit 2023 presunula na október, pričom vieme, že aj nadchádzajúca generácia Snapdragon 8 Gen 4 bude predstavená tento rok v októbri

Informácie o októbrovom uvedení novej generácie vlajkovej čipovej sady odzneli počas veľtrhu MWC v Barcelone, kde ich potvrdil priamo vedúci pracovník spoločnosti. CMO Don McGuire taktiež potvrdil, že Snapdragon 8 Gen 4 bude využívať procesor Oryon. Aj vďaka novej architektúre sa očakávajú medzigeneračné zmeny, avšak zdá sa, že tie by sa tentokrát mohli vymykať zaužívaným štandardom.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 15 Pro a 15 Pro Max sú prvé telefóny s 3nm čipovou sadou

Niektoré úniky naznačujú, že Snapdragon 8 Gen 4 bude skutočnou beštiou. Tento čipset by mal dokonca ponúknuť vyšší výkon ako pripravovaná čipová sada spoločnosti Apple s označením A18 Pro. Toto tvrdenie je založené na uniknutých výsledkoch benchmarkov oboch sád.

Uniknuté benchmarky odhaľujú single core skóre čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4 na úrovni 3500 bodov, pričom Apple A18 Pro v rovnakom teste dosiahol 3300 bodov. Vieme, že A18 Pro sa neskôr v tomto roku objaví v sérii iPhone 16. Ešte zaujímavejšou informáciou je však maximálna taktovacia frekvencia superjadra CPU čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4, ktorého taktovacia frekvencia vraj dosahuje až 4,3 GHz s príkonom 1,3 V.

Qualcomm logoZdroj: Qualcomm
Qualcomm vsádza na vlastnú architektúru CPU Oryon

Pokiaľ však zvážime reálne možnosti smartfónov, tak táto zverejnená hodnota je najskôr možná iba v testovacej fáze, pretože je ťažké odhadnúť skutočné možnosti novej architektúry spoločnosti Qualcomm. Je teda možné, že v čase uvedenia čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4 bude maximálna taktovacia frekvencia znížená. Túto teóriu už naznačili staršie výsledky benchmarku, keď Snapdragon 8 Gen 4 dosiahol pri single core testoch skóre na úrovni “iba” 2800 bodov.

Keďže do predstavenia novej vlajkovej čipovej sady spoločnosti Qualcomm zostáva ešte poriadne dlhé obdobie, tak hodnoty z benchmarkov skôr naznačujú, že Qualcomm usilovne testuje svoju čipovú sadu a skúma jej možnosti, pričom realita môže byť nakoniec celkom iná. Okrem toho, porovnanie s čipovou sadou Apple A18 Pro nie je smerodajné, keďže Apple si softvér aj hardvér navrhuje sám, čiže má oveľa väčšiu kontrolu nad výkonom svojich zariadení. 

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.