Vylepšenie ProMotion displeja vyžaduje miernu opravu.

Nové iPhony 13 Pro / Max majú 120 Hz displej s variabilnou frekvenciou. Pri rolovaní sa zvýši frekvencia displeja na čo najplynulejšie pôsobiaci obraz, pri statickom obraze môže frekvencia klesnúť na 10 Hz. Takto sa šetrí energia, zároveň ale poskytne plynulý obraz, najmä pri videu, hrách alebo rolovaní obrazovky. Engadget ale hovorí, že Apple upozornil na potrebu aktualizácie iOS 15 v dohľadnej dobe. Je to z dôvodu, že nie všetky aplikácie vedia novú funkciu displeja správne využiť.

Applovské aplikácie týmto netrpia, dokonca ani aplikácie na iPad Pro. Ide len o nové iPhony. Je to dané zrejme odlišným spôsobom riadenia spotreby. Apple si svoje aplikácie navrhol v súlade s novými funkciami prichádzajúcich iPhonov. Výrobcovia aplikácií tretích strán ešte na novinku nemuseli stihnúť zareagovať.

Podľa Applu je potrebné, aby vývojári dodržiavali zásady správneho využitia nových funkcií, konkrétne tzv. callbackovú funkciu CADisplayLink. Treba ju použiť správne na to, aby ste dokázali využiť viac ako 60 Hz zobrazovaciu frekvenciu displeja. Tiež ale odporúča manažment zobrazenia práve prostredníctvom nej, aby nedochádzalo k nadmernému využitia batérie v zariadenia. Podľa našich skúseností nie je vo výdrž veľký rozdiel, no ide o svet Androidu a 5000 mAh batérií. Ak Apple počíta do svojich štatistík každú minútu výdrže, rozdiel tam bude a je jasné, že chce vývojárov motivovať, aby sa čo najskôr novej možnosti v najvybavenejších iPhonoch chopili.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.