Základný iPad patrí medzi veľmi obľúbené Apple zariadenia, nakoľko má priaznivú cenu a dostatočný výkon na to, aby vám roky dobre slúžil.

Aktuálna generácia má 10,2“ Retina displej a rovnaké telo ako predchodca, čiže široké rámiky okolo displeja a snímač odtlačkov prstov. Je to overený základ, ktorý majú ľudia radi. Vylepšenie sa týka hlavne výkonu –  základný iPad dostal čip A13 Bionic, ktorý je rýchlejší a výkonnejší po všetkých stránkach (oproti predchodcovi + 20 % GPU/CPU a Neural Engine).

Okrem toho podporuje 1 Gb LTE pripojenie a do vienka dostal aj dvojnásobné interné úložisko – až 256 GB, no základom je 64 GB verzia. Najviac výhod bude aj tento iPad čerpať z nového softvéru iPadOS 15, ktorý prináša viacero zaujímavých noviniek a možností.

iPad 2021Zdroj: Apple
iPad 2021

Zásadnou zmenou je predná 12 Mpx kamera so šírkou záberu až 122°, ktorá podporuje technológiu CenterStage. Tá sa stará o to, aby bol obraz počas video hovorov a pod. vždy dokonalý a nasmerovaný tam, kde to je žiadané.

V skratke: ak je na „scéne“ jedna osoba, tak sa obraz sústredí na ňu, ak príde na scénu ďalšia osoba, obraz sa automaticky rozšíri. Je to veľmi zaujímavá softvérová funkcia, ktorú určite vyskúšame.

Doba online vyučovania a práce stále pretrváva, takže ide o vítanú novinku.  Zadná kamera nie je ničím výnimočná, má iba 8 Mpx, no na základné fotky a dokumentáciu bude určite dostačujúca. Nestáva sa často, že predná kamera je lepšia ako tá zadná, no v prípade iPadu to zmysel dáva.

iPad 2021Zdroj: Apple
iPad 2021

Samozrejmosťou je lepšia výdrž batérie, TrueTone displej, podpora Apple Pencil a chýbať nesmie ani LTE verzia. Dodajme, že v balení nájdete aj 20W USB-C nabíjací adaptér. iPad má stále Lightning konektor.

Cena: Základ 64 GB, WiFi – 379 eur (LTE verzia 519 eur). TOP verzia 256 GB, WiFi – 549 eur (LTE verzia 689 eur)

Nový iPad si môžete objednať už dnes a prví zákazníci ho dostanú približne 24. septembra.

Prečítajte si aj:

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE