Potvrdil to nezávislý výskum na prestížnej Stanfordskej univerzite.

Patríte medzi nadšencov fitness, ktorí majú radi svoju fyzickú aktivitu podloženú konkrétnymi číslami? Potom práve pre vás sú užitočné štúdie, ako táto zo Stanfordu. Výskumníci sa rozhodli zmapovať 7 najpopulárnejších fitness náramkov a inteligentných hodiniek. Ktoré zariadenie obišlo v teste najlepšie?

 

Testovaných bolo 31 žien a 29 mužov v priemernom veku 38 rokov (± 11 rokov), ktorí boli monitorovaní profesionálnymi medicínskymi nástrojmi pri rôznych druhoch fyzickej záťaže (jazda na bicykli, beh a chôdza). Ich cieľom bolo vyhodnocovať hodnoty EKG a spálených kalórií. Výsledky boli následne porovnané s hodnotami smart hodiniek a fitness náramkov. Do testu boli zapojené inteligentné zariadenia od rozličných výrobcov. Sú nimi Apple Watch, Samsung Gear S2, Microsoft Band, Fitbit Surge, Basis Peak, PulseOn a Mio Aplha 2. 

Porovnanie chybovosti pri chôdzi a jazde na bicykli

Víťazom v monitorovaní pulzovej frekvencie sa stali smart hodinky Apple Watch s chybovosťou na úrovni len 2% (odchýlky sa pohybovali na úrovni od 1,2 do 2,5%). Najhoršie v tomto smere obstáli inteligentné hodinky Samsung Gear S2 s priemernou chybovosťou 6,8% (4,6 až 9%). Tu však treba jedným dychom dodať, že Samsung má už na trhu novší model, Gear S3, ktorý do testu nebol zapojený. Jeho hodnoty by boli s vysokou pravdepodobnosťou lepšie, než aké dosiahol dnes už viac ako rok starý model.

Aj spálené kalórie najpresnejšie namerali Apple Watch. Tu je však chybovosť u všetkých výrobcov výrazne vyššia. Tá kolísala od 27,4% až do 92,6%, čo už naozaj nie sú práve zanedbateľné hodnoty. V tejto oblasti teda skutočne majú výrobcovia čo zdokonalovať.

Ako ste na tom vy? Používate pri športe nejaký fitness tracker? Ak áno, aké sú vaše skúsenosti?

Zdroj: Apple Insider

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.