Medzi výrobcami slúchadiel stále dominuje Apple, postupne však stráca trhový podiel.

Bez slúchadiel si mnohí už nevedia ani predstaviť existovať. Ide o zariadenie, ktoré bežne máme so sebou, či sme doma alebo sa nachádzame niekde v meste, prípadne na cestách. Na poli bezdrôtových slúchadiel dominujú tiež najväčší výrobcovia smartfónov, čo potvrdil aj nedávny prieskum analytickej spoločnosti Canalys. Tento prieskum sa týka najväčších výrobcov bezdrôtových slúchadiel za prvý kvartál roku 2024, pričom bol vytvorený v máji 2024.

Azda nikoho neprekvapí, že prvú priečku získala spoločnosť Apple. Slúchadlá tejto spoločnosti patria medzi tie kvalitnejšie a používatelia iPhonov zvyčajne siahnu aj po iných produktoch tejto spoločnosti. Práve myšlienka zjednoteného ekosystému produktov môže Apple stále udržiavať na prvej priečke, pričom celkovo má trhový podiel až 25 %. Medziročne však popularita slúchadiel AirPods klesla až o 8 %, čo znamená možnosť rastu iných značiek.

TOP 5 TWS výrobcov v Q1 2024Zdroj: Canalys
TOP 5 TWS výrobcov v Q1 2024

Najväčší nárast v predajoch zaznamenalo druhé Xiaomi, ktoré má aktuálne 8 % podiel na trhu s bezdrôtovými slúchadlami. Medziročne, teda v porovnaní s prvým kvartálom 2023, Xiaomi zaznamenalo nárast o 61 %. Dôvodom je pravdepodobne široké portfólio produktov v rôznych cenových kategóriách. Ak totiž pozeráte po lacnejších bezdrôtových slúchadlách, máte na výber mnohé možnosti práve z dielne čínskeho Xiaomi.

Na tretej priečke sa objavil juhokórejský Samsung. Ten si medziročne pohoršil o jednu priečku, stále si však drží 8 % podiel na trhu. Celkovo predaje tejto značky v portfóliu bezdrôtových slúchadiel narástli o 3 %, takže je stále v zelených číslach. Štvrtú priečku obsadila značka boAt s 5 % podielom na trhu a na piatej priečke sa objavil Huawei. Ten sa tento rok prebojoval do TOP 5 s 13 % nárastom predajov na celosvetovom trhu. Drží si tak 3 % podiel na trhu, čo je síce v porovnaní so spoločnosťou Apple výrazne menej, no pre Huawei to znamená výrazný progres. Ich slúchadlá patria medzi tie najlepšie na trhu, čoho dôkazom sú aj kvalitné Huawei Freebuds Pro 3.

Zdroj: xiaomiadictos.com, Canalys

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.