iPhone 7 sa predáva výborne a spolu s ostatnými produktami a službami sa zaslúžil o rekordné tržby v hodnote 78,4 miliardy dolárov.

Apple zverejnil finančné výsledky za prvý fiškálny kvartál tohto roku (posledný kvartál 2016), v ktorom predal 78,3 milióna iPhonov, čo je najlepší výsledok v jeho histórii. Znamená to nárast o 3,5 milióna kusov oproti minulému roku. „Sme nadšení, že môžeme oznámiť štvrťročné finančné výsledky, ktoré sú dosiaľ najvyššie a prelomili viacero rekordov. Predali sme viac iPhonov, ako kedykoľvek v minulosti a dosiahli sme aj rekordné predaje služieb, Macov i Apple Watch“, uviedol výkonný riaditeľ Tim Cook.

Službám sa darí čoraz viac

„V porovnaní s minulým rokom silne vzrástol najmä predaj služieb, vďaka rekordnej aktivite používateľov v App Store. Sme očarení produktmi z nášho portfólia“, píše spoločnosť v liste investorom. Pokles zaznamenali iba iPady s počtom 13,1 milióna predaných kusov, oproti 16,1 milióna v rovnakom období minulého roku.  Úspech deviatej generácie iPhonu teda dopĺňa rast predaja Macov (5,4 milióna kusov, oproti 5,3 milióna v roku 2016), no najmä služieb ako Apple Store, Apple Music, iCloud či Apple Pay, výnosy ktorých budú určite rásť aj naďalej.

Firme sa nedarí podľa očakávaní jedine na čínskom trhu, kde musí súperiť s čoraz silnejšími konkurentmi, ako Huawei, Xiaomi, Lenovo, Oppo či ZTE. Čínski producenti totiž produkujú čoraz výkonnejšie a štýlovejšie zariadenia za oveľa nižšie ceny v porovnaní s prémiovými produktami od Apple. Tržby Apple v Číne klesli o 12 percent na 16,2 miliardy dolárov. Celkovo však môžu byť akcionári s výsledkom tržieb na úrovni 78,4 miliardy dolárov a čistého zisku 17,9 miliardy dolárov jednoznačne spokojní.

Zdroj: The Verge