Domáce reproduktory s výbornou kvalitou zvuku.

Je to počuť už počas prvého zapnutia, no vždy treba dať šancu meničom, nech sa trošku rozozvučia a zabehnú. Získate z nich hutný a presný zvuk. Je to úplne niečo iné ako prenosné multimediálne reproduktory.

Výrobca ale stavil na možnosti konektivity, aby ich mohli v tejto mierne plne zastúpiť. Domáce použitie by nemalo byť ničím limitované. Je tu optický vstup, USB, RCA s 3,5 mm koncovkou a tiež Bluetooth 5.0. Balenie obsahuje diaľkové ovládanie. S ním sa dá zostava kompletne ovládať a je to prakticky nevyhnutný doplnok do moderného nastavenia.

Na reproduktore je multifunkčný ovládač hlasitosti. Slúži na prepínanie vstupov jeho stlačením a tiež na vypnutie reproduktora.

Zdroj: Samuel Hindy

Celkový výkon zostavy je 2 × 30 W a skladá sa z dvoch pásiem. Na vrchu je výškový 1“ menič, pod ním je stredobasový 5″ menič. Výduch s basreflexového tunela je na zadnej strane.

Výrobca ho pripravil v čiernej farbe s matnou lakovanou úpravou povrchu. Celkovo ide o poriadny kus reprosústavy s pevným spracovaním v MDF doskách. Nezľakne sa ani vyššie zaťaženia a všetko je dostatočne pevné bez nežiaducich rezonancií.

Zdroj: Samuel Hindy

Model M26 poskytuje kvalitný prednes, nad rámec tejto cenovej kategórie. Je to poznať na čistote vysokých tónov ako aj skutočne zreteľných stredoch. Nie však až tak, aby to pôsobilo umelo alebo rušivo. Basy sú silné a dostatočne dynamické na to, aby ste ich nemuseli korigovať alebo z nich uberať.

Pri inštalácii je vhodné ich nasmerovať rovnomerne do miestnosti k miestu odkiaľ ich budete najviac počúvať. Vtedy získate vynikajúce pohltenie zvukom. Sú smerové a tak je poznať, ako ich otočíte. Ideálne je mať ich na podstavci. V širšom okruhu sa smerový efekt jemne rozplynie do väčšieho priestoru. Ide o normálny jav, no tu na rozdiel od bežných reproduktorov budete počuť aj natočenie správnym smerom.

Výrobca kladie pri výrobe dôraz na kvalitu súčiastok. Hoci cena nie je najnižšia, dostanete za ňu výrazne viac, ako by ste čakali. Dostanete z nich lepší zvuk ako pri niektorých iných, často rozmernejších, hoci aj trojpásmových zostavách. Je prirodzené, že sa nedajú porovnávať s každou súpravou. Ide skôr o ilustračný príklad na vysvetlenie toho, kde si cenovo aj po stránke reprodukcie stoja.

Verdikt

Výhodou zostavy AQ M26 je kompaktnosť a pevné spracovanie. Druhou a tou podstatnou počas prvého rozbalenia je, že ich len zapojíte do elektrickej siete a vďaka vlastnému kompaktnému zosilňovaču sú pripravené na použitie tak, ako sú. Či už ich pripojíte optikou k TV alebo cez Bluetooth k počítaču alebo smartfónu.

V tomto smere treba oceniť univerzálnosť ale aj celkovo dobré používanie. Koliesko na ovládanie hlasitosti by mohlo reagovať lepšie, je krokové, čo je fajn. Ide len o detail, ktorý neznižuje zážitok z reprodukcie a navyše tu máte ovládač

Technické parametre

  • Typ: 2.0 stereo
  • RMS výkon: 2 × 30 W
  • Frekvenčný rozsah: 53 ÷ 40 000 Hz
  • Citlivosť: 500 mV
  • Rozmery: 160 × 296 × 215 mm
  • Hmotnosť: 3,6 / 3,7 kg

Páči sa nám

  • Kvalitné spracovanie
  • Konektivita
  • Dynamika basov
  • Celkový zvukový zážitok
  • Spôsob ovládania
  • Kompaktné rozmery

Nepáči sa nám

  • Potenciometer ako univerzálny ovládač na reproduktore mohol byť lepší

Cena: 399 eur

Zapožičal: AQ.cz

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.