Ľudia majú radi inteligentnú domácnosť. Avšak keď už svoj byt alebo dom máte postavený, meniť následne rozvody a prirábať nové prvky nemusí byť jednoduché. Ako teda využiť to, čo už doma máte a pritom doinštalovať inteligenciu? To je obsahom tohto článku.

AQARA Dual Relé T2Zdroj: TOUCHIT.sk
AQARA Dual Relé T2 pri našom zapojení

Inteligentné duálne relé

Odpoveďou je systém od firmy AQARA, konkrétne je to duálne relé T2 (DCM-K01). Je to inteligentný 2-kanálový reléový ovládač typu všetko v jednom. Funguje s vypínačmi, zásuvkami, závesmi, garážovými bránami a niektorými kotlami. Podporuje AC aj DC napájanie, je tu režim tzv. suchého a mokrého kontaktu.

Podstatné je, že namontovať sa dá aj do existujúcej inštalačnej krabice alebo ho môžete nainštalovať na lištu DIN. A to robí z tohto zariadenia skutočne všestranné riešenie pre domácnosť s jednoduchým nasadením, ako to väčšina používateľov požaduje. Tiež sa dá nainštalovať do stropných svetiel. Odporúčaná hĺbka elektroinštalačnej krabice je pritom 60 mm.

AQARA Dual Relé T2Zdroj: TOUCHIT.sk
AQARA Dual Relé T2

Kompletná automatizácia domácnosti

Okrem toho je toto relé vhodné aj na automatizáciu kávovarov, osviežovačov vzduchu, elektrických ohrievačov, roliet a garážových rolovacích brán v domácnostiach. Modul T2 sa tiež dá použiť na ovládanie obojsmerných motorov napr. pre rolety, žalúzie, markízy alebo iné tienenie. Celkový spínací prúd tohto relé je dokopy 10 A (5A na jeden výstup), čo pre použitie v domácnosti plne vyhovuje.

AQARA Dual Relé T2Zdroj: TOUCHIT.sk
AQARA Dual Relé T2 pri našom zapojení v podobe inteligentného vypínača žiarovky

Integrácia do systému tretích strán

Relé T2 môže byť pripojené k väčšine populárnych ekosystémov tretích strán ako je Apple Home, Google Home, Amazon Alexa, Matter (len cez AQARA Hub, ktorý podporuje Matter napr. AQARA Hub E1) a pod. Modul podporuje funkciu pamäte stavu zapnutia/vypnutia, ktorá si pamätá posledný stav po výpadku napájania. Ponúka tiež funkcie merania výkonu a štatistiky.

Suché a mokré zapojenie  AQARA Dual Rele T2
Suché a mokré zapojenie AQARA Dual Rele T2

Potrebný je hub

Aqara Dual Relay T2 využíva technológiu Zigbee a umožňuje meranie výkonu, ovládanie funkcií zapnutia a vypnutia. Tento modul teda naozaj zvýši inteligenciu v domácnosti a pritom využíva potenciál tradičného vybavenia. Pomocou Hub-u je možné implementovať funkcie, ako je diaľkové ovládanie založené na aplikácii, riadenie časovania a štatistiky výkonu.

Zigbee Hub Zdroj: TOUCHIT.sk
Zigbee Hub sme zapojili do notebooku len kvôli zaisteniu jeho napájania

Zmena štandardného vypínača na inteligentný

Tento modul môžete použiť aj na jednoduchú konverziu klasického káblového vypínača na bezdrôtový. Takto môžete premeniť existujúci nástenný vypínač na ovládač celej scény. Teda namiesto toho, aby ste pri odchode z domu len vypli svetlo, teraz v rámci scény súčasne aktivuje+

te domáci bezpečnostný systém, zatiahnete závesy a zároveň otvoríte garážovú bránu. A to pomocou inteligentného káblového vypínača.

AQARA Dual Relé T2Zdroj: TOUCHIT.sk
AQARA Dual Relé T2 a porty na pripojenie mechanických vypínačov

Príklady prípadov použitia

Využije sa režim suchého kontaktu a na relé sa napojí elektrický otvárač garážových brán. Následne môžete otváranie garáže zaradiť do automatizácie domácnosti. Ak je možné váš kotol ovládať suchými kontaktmi, môžete ho pomocou T2 zmeniť na inteligentný. Zakúriť tak môžete po návrate z dovolenky vopred, aby ste prišli do vyhriateho priestoru. Pomocou napojenia na termostaty radiátorov môžete kotol ešte lepšie automatizovať. Príklady použitia tohto modulu sú naozaj viaceré.

Mobilná aplikácia a automatizácia domácnosti

Pri inštalácii treba použiť mobilnú aplikáciu Aqara a pripojiť jednotlivé zariadenia do nej – konkrétne hub E1 a duálne relé T2. Aplikácia zariadenia sama vyhľadá, na pripojenie relé je potrebné stlačiť na 5 sekúnd príslušné tlačidlo na zariadení. Aplikácia potom umožňuje jednoduchú automatizáciu procesov domácnosti v podobe AK, POTOM (jednorazovo alebo opakovane), scén a tiež aktualizáciu firmware. Je to vysoko intuitívne, modul duálneho relé má v aplikácii naozaj podobu dvojpáčkového vypínača.

Zdroje: vlastné, SmarterHOME

Cena: 34,99 € za relé AQARA DUAL RELAY MODULE T2 (DCM-K01)

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.