Inteligentná domácnosť môže mať rôzne podoby a v dnešnej dobe všemožných prvkov je skutočne iba na vás, čo všetko chcete ovládať cez aplikáciu v smartfóne, resp. zapojiť do automatizácie, ktorá bude pracovať podľa vašich predstáv a nastavení.

Veľký „boom“ aktuálne zažíva jednoduché, no účinné a dobre fungujúce ovládanie žalúzií a závesov prostredníctvom zariadení, ktoré sa jednoducho inštalujú, nepotrebujú žiadnu predprípravu ani káble a môže ich použiť takmer každý, kto má o takýto spôsob ovládania záujem. My sme si takéto zariadenia, samozrejme, vyskúšali, aby sme vedeli, čo všetko obnáša samotná inštalácia a ako to funguje v praxi. Siahli sme po zariadeniach od výrobcu Aqara, s ktorým máme dobré skúsenosti. Aqara má v ponuke jednoduché, pekné a dobre fungujúce smarthome prvky, vrátane rôznych riadiacich jednotiek.

Aqara Smart Home
Aqara Smart Home

S čím sme sa „hrali“? Základom jednoduchej zostavy na test bola riadiaca jednotka (ďalej „RJ“) s otočnou 2K kamerou – Aqara camera hub G3, ku ktorej sme pripájali prvky na ovládanie závesov – Aqara roller shade E1 a rovnako tak na ovládanie žalúzií Aqara curtain driver E1.

Aqara Camera Hub G3

V skratke vám predstavíme novú riadiacu jednotku, ktorá ponúka viaceré benefity. Tento model nie je iba základným kameňom pre rôzne prvky inteligentnej domácnosti, ale aj zariadením, ktoré dokáže mať pod kontrolou určitú časť vašej domácnosti. Camera Hub G3 má integrovanú motorizovanú 2K (1296p) kameru, takže sa dokáže otáčať v rozmedzí 360°, čím získate perfektný prehľad o dianí v danej miestnosti. Riadiaca jednotka (ako aj všetky ostatné zariadenia) sa ovláda prostredníctvom aplikácie Aqara Home, ktorá je dostupná zdarma, pričom je veľmi prehľadná, jednoduchá a intuitívne ovládateľná. RJ komunikuje prostredníctvom bezdrôtového protokolu Zigbee 3.0, no okrem toho dokáže spolupracovať aj s HomeKit Secure Video, Amazon Alexa a Google Home. V rámci týchto systémov a aplikácií tretích strán viete ovládať aj prepojené Aqara zariadenia, čo môže byť pre niekoho značnou výhodou.

Aqara Smart Home
Aqara Smart Home

Okrem motorizovanej konzoly je samozrejmosťou aj infračervené nočné videnie a komplexné nastavenie obrazu + integrovaná IR dióda na ovládanie rôznych zariadení v miestnosti. IR ovládanie sa nastavuje v aplikácii a funguje prekvapivo dobre. Televízor Panasonic sme pridali na prvý pokus, pričom fungujú takmer všetky funkcie – natívny ovládač teoreticky nepotrebujete, stačí vám aplikácia. Výhodou je aj možnosť zapojiť takto ovládané spotrebiče do rôznych automatizácií. Napr. sa vám ráno odostrú žalúzie, prostredníctvom IR ovládania sa zapne rádio, vypne sa kúrenie a otvorí sa garáž. Možností je nespočetne veľa.

To však stále nie je všetko, čo táto mini kamera dokáže. Prekvapila nás jej všestrannosť najmä z pohľadu inteligentných funkcií, ako napr. rozpoznávanie ľudí, rôznych gest, mačiek/psov, ale aj jednotlivých tvárí, na základe čoho je možné vytvárať rôzne automatizácie – príde domov vaša manželka, kamera rozpozná jej tvár a aktivujú sa prvky, ktoré požadujete ona. Ak prídete vy, aktivujú sa tie scény a prvky, ktoré máte zadefinované na prítomnosť vašej tváre. Veľmi zaujímavá funkcia. Rovnako tak nechýba definovanie rôznych zón v monitorovanej miestnosti ako aj dočasný off-line režim, ak príde nejaký člen rodiny, ktorý si nepraje, aby bol snímaný. Možností je skutočne veľa a všetko sa jednoduchým spôsobom nastavuje v aplikácii.

Samozrejmosťou je možnosť sledovať obraz a zvuk z kamery odkiaľkoľvek na svete – vďaka cloudovému riešeniu s primeraným zabezpečením. Záznamy z kamery môžete ukladať do telefónu (iba priamo počas sledovania záznamu v aplikácii) alebo nepretržite na microSD kartu, prípadne na iCloud po prepojení so systémom Apple HomeKit. Za výhodu považujeme USB-C napájací konektor (kamera musí byť nepretržite pripojená k sieti) a podporu dvoch najpoužívanejších Wi-Fi frekvencií (2.4 a 5 GHz). Dodajme, že pripojenie na internet je možné iba prostredníctvom Wi-Fi, káblové pripojenie nie je možné. Cena riadiacej jednotky je zaujímavých 109,99 eur.

Aqara Curtain driver E1

Podstatou tohto testu boli dve zariadenia, s ktorými dokážete ovládať vaše závesy a žalúzie, pričom veľmi nezáleží na tom o aký typ žalúzií alebo závesov ide. Prvým testovaným prvkom bola motorizovaná jednotka na ovládanie závesov, ktorú je možné nainštalovať na rôzne druhy garniže – od trubkového až po koľajnicové vedenie v rôznych prevedeniach profilu. Samotná inštalácia je extra jednoduchá a dovolíme si tvrdiť, že ju zvládne takmer ktokoľvek, stačí sledovať inštrukcie v aplikácii. Základom je však pridať toto zariadenie do spomínanej aplikácie, čo je rovnako jednoduché – vyžaduje to zopár krokov. Aqara roller shade E1 má tak silný motor, že dokáže pracovať so závesom, ktorý má max. odpor pri zaťahovaní alebo odťahovaní na garniži až 12 kg.

Aqara Smart Home
Aqara Smart Home

V praxi to znamená, že okrem 5 metrových kobercových závesov v prezidentskom paláci to dokáže pracovať s čímkoľvek. Jednoducho prichytíte toto zariadenie na garnižu, či už s trubkovým alebo koľajnicovým vedením (v balení sú rôzne adaptéry a pomôcky, s ktorými zvládnete inštaláciu bez akýchkoľvek problémov – treba si však vybrať vhodný typ pre vaše závesy, viď nižšie) a v aplikácii si nastavíte polohy, resp. dorazy, pokiaľ smie motorizovaná jednotka ísť. Záves môžete odťahovať otvorením aplikácie a zadaním priameho pokynu alebo si nastavíte automatizáciu, ktorá môže pracovať na základe rôznych premenných, či už podľa času alebo aktuálneho počasia. Roller shade E1 má integrovaný aj svetelný senzor, takže nastavenie automatizácie môže spočívať aj v tom, koľko svetla dopadá na zariadenia, na základe čoho bude odťahovať alebo zaťahovať záves. Rovnako tak si môžete nastaviť rýchlosť motora, aby sa záves odťahoval podľa požiadaviek rýchlejšie alebo pomalšie, napr. ráno počas východu slnka.

Za výhodu považujeme aj to, že na jednej garniži viete použiť dve tieto zariadenia, ktoré budú pracovať ako dvojičky, čiže v jeden moment dokážu spolu odťahovať alebo zaťahovať závesy. V praxi je to využiteľné mnohými spôsobmi, nakoľko viete nastaviť „XY“ automatizácií. Roller shade E1 sa dá v prípade potreby ovládať aj manuálne – tlačidlom na zariadení. Jedným klikom sa spustí pohyb na pravú stranu, druhým klikom na ľavú stranu a dvojitým kliknutím sa vysúvajú alebo zasúvajú montážne háčiky – skutočne veľmi jednoduché a intuitívne zariadenie. Dodajme, že komunikačným protokolom je ZigBee 3.0.

Aqara Smart Home
Aqara Smart Home

A to budem mať v závesoch kábel? Nie, toto zariadenie má integrovanú batériu s dlhou výdržou (približne 2 mesiace) a nabíja sa prostredníctvom USB-C kábla. Rovnako tak treba poznamenať, že z pohľadu dizajnu ide o nerušivé zariadenie, ktoré síce je vidieť, no príliš nenarúša identitu danej miestnosti. Cena tohto modulu je 99,99 eur (verzia pre záves na tyči) alebo 89,99 eur (verzia pre záves v koľajnici).

Aqara roller shade E1

Druhým testovaným prvkom je veľmi jednoduchý a praktický ovládač žalúzií s rôznymi adaptérmi na korálkové šnúry, ktoré sa vkladajú do hnacieho kolieska. Aqara Curtain driver E1 sa nalepí alebo priskrutkuje na rám okna a do hnacieho kolesa sa vloží korálková šnúrka. Následne máte možnosť ovládať žalúzie tlačidlami na zariadení (hore/dole), no podstatou je pridať tento prvok do aplikácie Aqara Home, z ktorej ho môžete ovládať vzdialene a nastaviť do najmenších detailov, resp. zapojiť do pokročilých automatizácií na základe rôznych premenných podľa požiadaviek a predstáv.

Aqara Smart Home
Aqara Smart Home

Zariadenie pracuje spoľahlivo, pričom máte možnosť presne nastaviť vrchnú s spodnú polohu na každom okne, aby nedošlo k nechcenému problému (pretočeniu a odtrhnutiu korálkovej šnúry). Komunikácia s riadiacou jednotkou je prostredníctvom ZigBee 3.0 protokolu a výdrž integrovanej batérie odhaduje výrobca na približne 2 mesiace. Výhodou je nabíjanie prostredníctvom USB-C káblu a rovnako tak možnosť mať toto zariadenie neustále pripojené k napájaniu (ak to považujete za nevyhnutné). Z pohľadu testu nás aj v tomto prípade príjemne prekvapila jednoduchosť inštalácie a rýchle uvedenie do prevádzky. Cena tohto praktického zariadenia je 59,99 eur.

Oba prvky, či už ovládač závesov alebo žalúzií sa dajú nakombinovať do rôznych automatizácií, ktoré vám spríjemnia a z časti aj zjednodušia život vo vašom príbytku alebo kancelárií. Odporúčame vyskúšať alebo nahliadnuť do showroomu, kde vám tieto zariadenia ukážu vyškolení predajcovia v praxi.

Aqara Smart Home
Aqara Smart Home

Zariadenia do testu zapožičala spoločnosť: SmarterHome.sk – distribútor značky AQARA pre Slovensko a Česko.

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE