Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Jednou z najdrahších položiek, ktoré sa odrážajú na správe vozového parku, je jeho administrácia.

Tú si väčšina slovenských firiem zastrešuje sama a dotýka sa aj takých jednoduchých záležitostí ako je tankovanie do služobného auta. Podľa Michala Dušku, obchodného riaditeľa z Arval Slovakia, môžu náklady na administráciu znížiť takzvané palivové karty, ktoré tento poskytovateľ operatívneho lízingu ponúka svojim klientom v rámci balíka služieb. „Palivové karty cez nás využíva až 80 percent klientov. Je jedno či má firma jedno auto, alebo tisíc vozidiel, zákazník od nás dostane v jednej obálke a na jednej faktúre komplexný prehľad služieb, vrátane výpisu k palivovým kartám, čo významne odbúra administratívu,“ hovorí riaditeľ.

Palivové karty vydávajú všetky väčšie značky prevádzkovateľov čerpacích staníc a zrejme neexistuje firma, ktorej by sa neoplatili. „Naši klienti si môžu vybrať ľubovoľného poskytovateľa, spolupracujeme so všetkými relevantnými značkami na trhu. Potrebujeme len vedieť, o aké služby má firma záujem, či bude chcieť v rámci nastaveného limitu dopĺňať okrem pohonných hmôt napríklad aj iné kvapaliny ako olej, alebo využívať aj autoumyváreň, či všetok tovar, ktorý daná čerpacia stanica predáva,“ upresňuje Michal Duška. Zároveň dodáva, že využívanie karty sa dá nastaviť  iba na územie Slovenska, alebo naopak rozšíriť na čerpacie stanice po celej Európe.

Počet palivových kariet na firmu nie je obmedzený a môžu byť naviazané na konkrétne auto, alebo vodiča. Existujú tiež prenosné dobíjacie karty, na ktorých je nastavený limit pre čerpanie. „U nás štandardne máme palivové karty naviazané na vozidlo. Dôvodom je prehľadnejšie monitorovanie a s ním súvisiaci mesačný reporting,“ dopĺňa Michal Duška. Mesačný prehľad obsahuje podrobné informácie kde a kedy, koľko litrov a v akej cene vodič tankoval. „Rozpis robíme pre všetky autá, ktoré využívajú palivovú kartu. V prípade, že firma alebo jednotliví vodiči míňajú na karte mesačne väčší objem, vieme im u prevádzkovateľa vybaviť množstevné zľavy,“ dopĺňa obchodný riaditeľ.  Bonusom tiež môžu byť lacnejšie doplnkové služby, či iný sortiment z predajne čerpacej stanice. Tie si však určuje poskytovateľ pohonných hmôt individuálne.

Najväčšou výhodou pri palivových kartách ostáva jednoduchšia administratíva, lepší prehľad a v konečnom dôsledku úspora nákladov. Vyúčtovanie pri palivových kartách je totiž jednoduchšie a prehľadnejšie ako pri platobnej karte, prípadne pri uhrádzaní pohonných hmôt v hotovosti. „Klient od nás dostane komplexný prehľad v rámci jedného vyúčtovania a je pritom jedno, aký počet palivových kariet pod túto firmu spadá. Takto mu dávame prehľadnú informáciu na jednej faktúre, alebo mu vieme údaje nahrať napríklad do GPS monitoringu, kde sa tankovanie rovno páruje s jazdami,“ uzatvára obchodný riaditeľ.

Viac informácií nájdete na www.arval.sk.

Značky: