Vydavateľstvo Xbox Game Studios nám až druhom polroku 2022 nadelilo prvú hru, ktorá je zároveň exkluzivitou pre Microsoft.

Jedná sa o akčnú adventúru od vývojárov Interior Night, ktorá je spracovaná ako interaktívny film prostredníctvom kvalitne spravených pohyblivých 2D obrázkov. Kreslené obrázky postáv sú spracované na vysokej úrovni, môžete vidieť ich emócie a mimiku, vďaka čomu sa viac prehĺbite do deja, a budete mať pocit akoby postavy ožili.

Osobne mi trvalo si zvyknúť na prechod jednotlivých obrázkov, čo spôsobovalo trhaný pohyb všetkých postáv, ale nie je to nič neznesiteľné a hre to dodávalo špecifický „rukopis“. As Dusk Falls funguje vo všeobecnosti na princípe, že hráč na základe svojho rozhodnutia a činov (stláčania gombíkov do časového limitu), rozhoduje akým smerom sa príbeh bude uberať.

As Dusk FallsZdroj: Samuel Janec / TOUCHIT.sk
As Dusk Falls

Dej a hrateľnosť

Príbeh sa odohráva v prelínaní života dvoch rodín, ktoré sa dostanú do problému a ten sa viac a viac zamotáva a prehlbuje. Dej je pútavý, akčný, vážny a môže dôjsť aj k smrti postavy/postáv. Situačne sa dej prelína v rámci prítomnosti a minulosti. Autorov treba pochváliť, nakoľko tak dejovo pútavú hru som už dlho nehral. Často sa mi stávalo, že som chcel zmeniť svoje prvotné rozhodnutie, aby som zistil, čo sa mohlo stať inak. Príbeh zhltnete zhruba za 8 hodín hrania a rozdeľuje sa na 2 knihy, z ktorých každá má 3 kapitoly.

Hrateľnosť sa nesie v štýle „point-and-click“ a popravde bola u mňa sklamaním, nakoľko som očakával väčšiu interaktivitu s hráčom. Občasné pokrútenie páčkami na gamepade a stláčanie jedného gombíka nespĺňalo moju predstavu o hraní, resp. o bytí v strehu kvôli akčnosti deja. Niekto namietne, že v prípade interaktívnych filmov je to štandard, avšak pokiaľ ste hrali „Batman: The Telltale Series“, tak očakávajte cca o 70 % menej angažovanosti hráča v hre.

As Dusk FallsZdroj: Samuel Janec / TOUCHIT.sk
As Dusk Falls

Konektivita a štatistika

Vývojári uvádzajú, že hru si môže zahrať až 8 hráčov prostredníctvom mobilnej aplikácie As Dusk Falls – Companion App, ktorú si môžete zadarmo stiahnuť z obchodu Google Play, alebo App Store. Aplikácia vám má uľahčiť rozhodovanie v hre, podmienkou ostáva aktívne pripojenie do rovnakej Wi-Fi siete. Táto funkcia však počas nášho testovania nefungovala korektne, možnože to vyrieši aktualizácia.

Zaujímavosťou je, že hra vás vie vyhodnotiť na základe vašich rozhodnutí pri postupovaní v príbehu, no veľký psychologický profil nečakajte. Vyhodnotenie je zamerané skôr všeobecne a môžete očakávať záver typu, že ste empatický, odmietate sa vzdať vecí, viete sa rýchlo rozhodovať a podobne.

As Dusk FallsZdroj: Samuel Janec / TOUCHIT.sk
As Dusk Falls

Verdikt

As Dusk Falls ma príjemne prekvapil, aj keď nie som fanúšikom tohto žánru hier. Dej bol spracovaný na jednotku s hviezdičkou a štyrmi včeličkami, no žiaľ ostalo to viac pri sledovaní deja a o vetvení príbehu, než o hrateľnosti.

Hra stojí 29,99 eur, ale pokiaľ máte Xbox Game Pass, tak si ju môžete zadarmo stiahnuť na PC, alebo Xbox už dnes, čo rozhodne odporúčam aspoň kvôli deju. Anglicky nehovoriacich možno presvedčí informácia, že hra obsahuje české titulky.

As Dusk FallsZdroj: Samuel Janec / TOUCHIT.sk
As Dusk Falls

Zapožičal: Microsoft

Cena: 29,99 eur

Autor recenzie: Samuel Janec

Páči sa nám

  • Príbeh
  • Vykreslenie postáv
  • Zvukové efekty
  • České titulky
  • K dispozícii zadarmo cez Xbox Game Pass

Nepáči sa nám

  • Nízka interaktivita hráča
  • Trhaný pohyb scén (subjektívne)
  • Počas testovania nám nefungovala mobilná aplikácia

Prečítajte si aj: